Economie

NMa laat spoormarkt tot 2007 met rust

De NMa laat tot 2007 de spoormarkt met rust. In overleg met de minister van Verkeer en Waterstaat heeft de kartelwaakhond besloten om deze periode „te gebruiken voor rust en herstel.”

Redactie economie
23 January 2004 10:54Gewijzigd op 14 November 2020 00:54

Dat heeft directeur van de NMa P. Kalbfleisch vanmorgen bekendgemaakt tijdens de presentatie van de agenda voor 2004. De toezichthouder zegt de spoorsector wel te volgen, maar zal zich terughoudend opstellen totdat de politieke discussie rond dit onderwerp is afgerond.

Net zoals vorig jaar neemt de NMa dit jaar de energiemarkten, de financiële sector en de gezondheidszorg onder de loep. „We gaan verder op de ingeslagen weg. Signalen van belangenorganisaties en wetenschappers bevestigen dat we de goede koers volgen.”

Nieuw is de aandacht voor vrije beroepen als notarissen en advocaten. „Deze beroepen kennen veel regels en hebben hoge toetredingsdrempels. Bovendien is de informatievoorsprong op de klant aanzienlijk. Hierdoor wordt gezonde concurrentie belemmerd.”

Naast de aandacht voor bedrijfssectoren onderzoekt de NMa in 2004 ook een tweetal thema’s: aanbesteden en inkoopmacht. Tijdens het onderzoek naar de bouwfraude bleek dat aanbesteden makkelijk leidt tot overtreding van de Mededingingswet. Het is reden voor de NMa om dit onderzoek breder op te pakken.

In 2003 heeft de NMa in veertien zaken boetes opgelegd voor een totaalbedrag van 135 miljoen euro. Meeste aandacht kreeg het onderzoek naar de bouwfraude, waarbij zestien bedrijven zijn beboet. Twee bedrijven mochten de boete verlagen omdat zij vrijwillig openheid van zaken gaven. „Wij hopen dat meer bedrijven in de toekomst gebruikmaken van deze clementieregeling.”

Gisteren heeft Kalbfleisch zich in de Tweede Kamer verweerd tegen een pleidooi om de werkzaamheden van zijn organisatie te beperken tot opsporing en vervolging. Een jurist die bedrijven terzijde staat, pleitte er tijdens een hoorzitting voor om de rechtspleging en het opleggen van de straf weg te halen bij de NMa en te leggen bij de rechterlijke macht.

Het kabinet stelt zich op het standpunt dat in een nieuwe mededingingswet ook bestuurders van bedrijven persoonlijk aansprakelijk kunnen worden gesteld. Ondernemers zien daardoor de NMa steeds meer als politie, officier van justitie en rechter tegelijk.

Volgens Kalbfleisch bestaan binnen zijn organisatie „Chinese muren” tussen de mensen die belast zijn met opsporing en vervolging en tussen andere medewerkers. Hij zei in de praktijk van de afgelopen jaren geen enkele aanleiding te zien om verandering te brengen in deze situatie.

De organisaties van werkgevers klaagden erover dat de NMa in het verleden de pers op de hoogte stelde van invallen en dat bedrijven daardoor „reputatieschade” hebben geleden, nog voordat hun schuld werd vastgesteld. Kalbfleisch, die sinds vier maanden directeur is van de NMa, zei dat zijn organisatie wat dit betreft inmiddels haar leven heeft gebeterd.

Ook klaagden de ondernemers erover dat voor hen niet op voorhand duidelijk is wat ze wel en wat ze niet mogen in het kader van de Mededingingswet. Kalbfleisch erkende dat: „Wat wel mag is niet altijd eenvoudig aan te geven.” Hij gaf wel aan dat zijn organisatie er alles aan doet om helderheid te bieden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer