Economie

Dijsselbloem begrijpt kritische vragen over verleden Juncker

DEN HAAG/BRUSSEL. Minister Dijsselbloem van Financiën begrijpt dat er „kritische vragen” worden gesteld over de belastingdeals die in Luxemburg werden gesloten met internationale bedrijven in de tijd dat Jean-Claude Juncker daar premier was. Onder­tussen wordt hij zelf onder vuur genomen in de Duitse pers.

Redactie economie
12 November 2014 10:31Gewijzigd op 15 November 2020 14:17
Juncker. beeld AFP
Juncker. beeld AFP

Juncker is nu voorzitter van de Europese Commissie, en onder meer het Europees Parlement eist opheldering over de afspraken.

Dijsselbloem gaat ervan uit dat Juncker de vragen zal beantwoorden. Wel geldt dat de huidige Luxemburgse regering politiek verantwoordelijk is, ook voor beleid dat onder Juncker is gevoerd, zei Dijsselbloem dinsdag.

Volgens Dijsselbloem zijn er internationaal onvoldoende afspraken tegen het wereldwijd ontwijken van belastingen door grote bedrijven. Dat geeft een „perverse prikkel”, die er uiteindelijk toe kan leiden dat dergelijke bedrijven nergens meer belasting betalen. Nu is volgens hem onvoldoende duidelijk wat wel en niet mag en dus „kan kennelijk alles.” Nederland is zeer bereid om in internationaal verband afspraken te maken tegen belastingontwijking.

Europarlementariërs zouden over de belastingconstructies met de Luxemburgse fiscus woensdag een debat hebben met Europees commissaris Pierre Moscovici (Belastingen). Het Parlement heeft Juncker zelf nog niet gevraagd.

De onthullingen over het „belasting­paradijs” Luxemburg werpen inmiddels een schaduw over de voorzitter van de Commissie-Juncker, die op 1 november begon. Sommige partijen en media pleiten voor het aftreden van de Luxemburger.

In de Duitse pers komen de schijnwerpers ondertussen ook op Nederland te staan. ”De ware belasting­oase ligt aan de Noordzee”, kopte dinsdag Die Zeit in een artikel waarin wordt beschreven hoe inter­nationale bedrijven door gunstige belastingtarieven honderden miljarden dollars naar Nederland hebben doorgesluisd.

Behalve over de positie van Juncker worden er in het artikel ook vragen opgeworpen over de positie van eurogroepvoorzitter Dijssel­bloem. „Dit is een soortgelijk belangenconflict”, stelt de Duitse belastingdeskundige Thomas Eigenthaler, die concludeert dat in Europa „vertegenwoordigers van belastingparadijzen op twee cruciale posten zitten.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer