Politiek

Vergoeding voor ernstig zieken defensieverf

DEN HAAG (ANP). Medewerkers van Defensie die ernstig ziek zijn geworden door kankerverwekkende verf, krijgen alvast een financiële tegemoetkoming van Defensie. Het ministerie moet de details van de coulanceregeling nog uitwerken. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie wil daarover voor het einde van het jaar duidelijkheid te geven, zei ze in de nacht van dinsdag op woensdag in een debat in de Tweede Kamer.

12 November 2014 07:17Gewijzigd op 15 November 2020 14:17
Minister Hennis-Plasschaert van Defensie. beeld ANP
Minister Hennis-Plasschaert van Defensie. beeld ANP

Daarmee loopt ze vooruit op de uitkomst van onderzoeken naar het gebruik van de chroomhoudende verf op werkplaatsen van Defensie in de jaren 80 en 90. De regeling, waarover nog wordt overlegd met vakbonden, is bedoeld voor (oud-)werknemers met aandoeningen waarvan aannemelijk is dat die verband houden met de gebruikte verf en coatings. Bijna 900 (oud-)medewerkers hebben zich gemeld die met de verf hebben gewerkt. Een kwart van hen heeft uiteenlopende gezondheidsklachten die veroorzaakt kunnen zijn door de chroomverf.

Hoeveel geld een gedupeerde kan krijgen, kon Hennis nog niet zeggen. Ook zegt de regeling volgens haar niets over een eventuele erkenning van aansprakelijkheid. Die vraag is aan de orde als alle feiten boven tafel zijn gekomen door een volledig, zorgvuldig en onafhankelijk onderzoek door onder meer het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat duurt naar verwachting 1 à 2 jaar. De minister kijkt mede op aandringen van de Kamer of dat deels sneller kan, bijvoorbeeld door tussentijds in deelonderzoeken al resultaten bekend te maken.

Een groot deel van de oppositie wil dat Defensie de man vervangt die intern de onderzoeken in goede banen moet leiden, omdat hij in de jaren 90 op vliegbasis Twenthe verantwoordelijk was voor de spuiterij waar chroomhoudende verf werd gebruikt. Maar Hennis voelt daar niets voor. Volgens haar heeft oud-luchtmachtgeneraal Freek Groen op geen enkele wijze invloed op het onafhankelijke onderzoek. Hij kent de defensieorganisatie goed en is vanwege zijn ervaring geschikt om intern leiding te geven aan de taskforce, aldus de minister.

Ze vindt het pijnlijk dat Groen openlijk „door het slijk wordt getrokken”. Hennis vroeg zich af of hij z’n werk nog wel wil voortzetten. Ze gaat met Groen praten. „Ik wil hem behoeden voor verdere hetze. Ik wil niet dat hij verder beschadigd raakt”, zei ze.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer