Moskeeën ‘ontsteld’ over IS-onderzoek
ROTTERDAM (ANP). Het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO), een samenwerkingsverband van 380 moskeeën, heeft „met ontsteltenis” kennis genomen van onderzoek onder Turkse en Marokkaanse jongeren onder meer over hoe zij denken over IS en jihadstrijders. De resultaten leidden dinsdag ook in de Tweede Kamer en bij minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) tot ongerustheid.
Uit het onderzoek van Motivaction, in opdracht van Forum, blijkt dat 80 procent van de Turkse jongeren het niet afkeurt dat uit naam van de jihad geweld wordt gebruikt tegen mensen met een ander geloof. Ook vindt 80 procent van de ondervraagden de terugkeer van jihadstrijders naar Nederland geen probleem. 300 Turkse en 400 Marokkaanse Nederlanders van 18 tot 34 jaar oud deden mee aan het onderzoek.
Het CMO wil over het onderwerp in gesprek, net als Asscher, maar wijst er wel op dat het om een verkennend onderzoek gaat. „Er is nader onderzoek nodig, des te meer omdat dit rapport sterk afwijkt van eerdere onderzoeken. Op het eerste gezicht ontbreekt op onderdelen de nuancering.”
Naast Asscher is een flink deel van de Tweede Kamer verontrust over de brede steun onder Turkse jongeren in Nederland voor gewelddadige groepen als IS. De PVV wil een debat met Asscher, die verantwoordelijk is voor het integratiebeleid. Ook VVD en CDA maken zich grote zorgen. Asscher: „We mogen niet accepteren dat deze jongeren zich op deze manier van de samenleving afkeren.” Hij wil in gesprek gaan met Turkse organisaties en de jongeren zelf.
PVV-leider Geert Wilders ziet in de uitkomsten van Motivaction een bevestiging van zijn gelijk. „Toen ik eerder dergelijke cijfers noemde, lachte iedereen me uit.” Wilders zei eerder dat volgens onderzoek driekwart van de moslims in Nederland jihadstrijders in Syrië helden vindt. „Maar het is dus nog erger.”
VVD-Kamerlid Malik Azmani vindt de uitkomsten van het onderzoek van Motivaction „schokkend” en voor zijn partij „volstrekt onacceptabel”. Volgens CDA-Kamerlid Pieter Heerma is de grote sympathie die er is voor IS en jihad-gangers bestaat „ondermijnend voor onze rechtstaat”. Heerma onderstreept dat het CDA wil dat de verheerlijking van terroristisch geweld strafbaar wordt. „De aanpak van radicalisering vraagt om meer inzet van de regering.”