Kerk & religie

Uitleg: Synode Evangelische Kirche kiest opvolger Schneider

DRESDEN. De synode van de Evangelische Kerk in Duitsland (EKD) kiest dinsdag in Dresden een nieuwe voorzitter van de EKD-raad. Hij –of zij– is de opvolger van Nikolaus Schneider (1947), die deze functie ruim vier jaar bekleedde. Enkele begrippen toegelicht.

Redactie kerk
11 November 2014 11:17Gewijzigd op 15 November 2020 14:16
Nikolaus Schneider. Beeld EPA
Nikolaus Schneider. Beeld EPA

EVANGELISCHE KERK IN DUITSLAND. De Evangelische Kirche in Deutschland is de grote protestantse volkskerk in Duitsland, opgericht in 1948. Eigenlijk is de EKD meer een gemeenschap van kerken, een –zoals de Duitsers het zeggen– dakverband van twintig zelfstandige kerken, van lutherse, gereformeerde en „geünieerde” signatuur. Het ‘territorium’ van deze landskerken valt veelal min of meer samen met de grenzen van een Duitse deelstaat.

LEDENTAL. De EKD telde op 31 december 2013 23,04 miljoen leden. Daarmee is ze na de Rooms-Katholieke Kerk (met ruim 24 miljoen leden) de grootste kerk in Duitsland. Het ledental van beide kerkverbanden daalt al jaren met vele tienduizenden per jaar. Vorig jaar zag de EKD haar ledental met 315.000 teruglopen.

LEIDINGGEVENDE ORGANEN. De kerk kent drie leidinggevende organen: de synode, de raad en de kerkenconferentie.

SYNODE. De EKD-synode telt 126 afgevaardigden. Van hen worden er 106 gekozen door de synoden van de 20 lidkerken; 20 door de EKD-raad. De synode besluit voornamelijk over zaken die de Evangelische Kerk in Duitsland als geheel aangaan. Op dit moment heeft de elfde EKD-synode plaats.

KERKENCONFERENTIE. De kerkenconferentie bestaat uit vertegenwoordigers van de twintig lidkerken. De „Kirchenkonferenz” vormt een belangrijke schakel tussen de EKD en de landskerken.

RAAD. De EKD-raad leidt de Duitse kerk in „alle aangelegenheden die niet uitdrukkelijk aan andere organen zijn voorbehouden”, aldus de kerk op haar website. Hiertoe behoort zeker ook het „vertegenwoordigen van de evangelische (protestantse, red.) christenheid in het openbaar en positie innemen als het gaat om vragen in het religieuze en maatschappelijke leven.” De raad bestaat uit vijftien leden. Van hen worden er veertien door de synode en de kerkenconferentie samen gekozen; de synodepreses is lid uit hoofde van zijn of haar ambt.

RAADSVOORZITTER. De voorzitter (preses) van de EKD-raad geldt als ‘chef’, leider, hoofd, of in elk geval: gezicht van de Evangelische Kirche. Veelvuldig zijn zijn of haar publieke optredens, om maar wat te noemen, ook in de media. Zeker Schneiders voorganger, Margot Kässmann, was hier zeer bedreven in. Zij moest evenwel kort na haar aantreden in 2009 het veld ruimen nadat zij was aangehouden met te veel alcohol op achter het stuur. Dat zij zélf meteen aftrad, legde haar overigens geen windeieren: Kässmanns populariteit is in Duitsland nog altijd groot. Sinds april 2012 is zij namens de EKD-raad „ambassadeur voor het Reformatiejubileum in 2017.” Nikolaus Schneider, die zondag afscheid nam als voorzitter van de raad, kreeg van synodepreses Irmgard Schwaetzer óók lof toegezwaaid voor de wijze waarop hij de Evangelische Kirche vier jaar lang „stem en gezicht gegeven” had.

ZITTINGSTERMIJN. De zittingstermijn voor het raadslidmaatschap is zes jaar. Officieel had Schneider daarom pas in november 2015 moeten aftreden. Op 30 juni dit jaar maakte hij echter bekend dat hij zijn functie voortijdig –tijdens de novembersynode– zou neerleggen: enkele dagen eerder was er bij zijn vrouw Anne borstkanker vastgesteld. Vanmiddag heeft, als het goed is, de verkiezing voor zijn opvolger plaatsgehad.

www.ekd.de


Lees ook

Duitse volkskerk krijgt nieuwe chef

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer