Bidden en praten met veteranen in de VS
WASHINGTON. Iedere dag maken 22 veteranen in de Verenigde Staten een einde aan hun leven. De organisatie Carry the Fallen wil dat stoppen.
Sergeant Christopher Loiselle viel na zijn afscheid van de Amerikaanse luchtmacht in een diep gat. Hij kwam ’s ochtends zijn bed niet meer uit, verloor vrienden en zag alles somber in. De dertiger maakte kennis met Carry the Fallen en vond de weg terug omhoog. „Wat ik het meest miste, was de kameraadschap. Militairen zijn er voor elkaar. In de burgermaatschappij is dat anders.”
Volgens Justin Fitch van Carry the Fallen zijn er in de Verenigde Staten duizenden veteranen met een posttraumatisch stresssyndroom (PTSS). Ze komen gebroken terug van missies in Irak of Afghanistan. In uiterste wanhoop maken ze een einde aan hun leven, gemiddeld 22 per dag. „Dat moet terug naar nul”, zegt Fitch, zelf een veteraan. In de staat Kentucky bouwt de organisatie aan een opvangcentrum voor veteranen met PTSS. „Daar helpen we veteranen door bijvoorbeeld met elkaar te bidden en te praten en activiteiten in de natuur te doen. Familie is van harte welkom.”
Het is vandaag in Amerika veteranendag. Veteranen kunnen bijna overal gratis eten. Bijvoorbeeld bij de restaurantketen IHOP, die tussen zeven uur ’s ochtends en zeven uur ’s avonds veteranen en actief dienende militairen gratis pannenkoeken voorzet.
Veteranendag, die ieder jaar voor 11 november op de agenda staat, is in de Verenigde Staten belangrijker dan in welk land ook. Er wordt eer betoond aan iedereen die gediend heeft in de strijdkrachten. Veteranen zijn het middelpunt van herdenkingen en parades. President Barack Obama riep de Amerikanen deze week ertoe op om vandaag in gesprek te gaan met veteranen.
De nazorg voor veteranen laat soms echter te wensen over, vindt de voormalige commando Rob O’Neill (38) uit Montana. Hij zal vanavond op de Amerikaanse televisie vertellen dat hij degene was die in mei 2011 Osama bin Laden doodschoot.
O’Neill verbreekt de zwijgcode omdat hij naar eigen zeggen geen vergoeding krijgt voor gezondheidszorg. Zijn vader ergert zich aan de manier waarop de krijgsmacht zijn zoon behandelt. „Wat moet je doen als je uit het leger komt na zo’n staat van dienst? Bij Walmart (Amerikaans warenhuis, RP) gaan werken?”