Arts niet vervolgd ondanks schuld aan dood illegaal
Het Openbaar Ministerie heeft donderdag besloten de arts die betrokken was bij de dood van een gedetineerde in Grenshospitium De Weg in Amsterdam niet strafrechtelijk te vervolgen. Volgens het OM is de arts wel nalatig geweest en heeft hij schuld aan de dood van de 31–jarige man uit Burkina Faso.
Justitie meent dat een procedure bij het Medisch Tuchtcollege meer op zijn plaats is dan strafrechtelijk ingrijpen. Ook tegen twee betrokken verpleegkundigen is een klacht ingediend bij het Medisch Tuchtcollege. Hen valt in strafrechtelijke zin niets te verwijten, de zaak tegen de verpleegkundigen is geseponeerd wegens gebrek aan bewijs.
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) legt het handelen van de arts en de verpleegkundigen voor aan het tuchtcollege. De Inspectie heeft de directie verder opdracht gegeven maatregelen te treffen die de toegankelijkheid en de kwaliteit van zorg aan de gedetineerden garanderen.
De man uit Burkina Faso overleed op 14 januari 2003 in het grenshospitium. Onderzoek heeft uitgewezen dat dat het gevolg was van een toxoplasmose–infectie. Volgens het OM hebben betrokkenen onderschat hoe ernstig ziek de man was en hebben zij pas in een heel laat stadium geprobeerd hem in een ziekenhuis te laten opnemen.
Justitie verwijt de arts fout te hebben gereageerd. „Hoewel er duidelijk signalen waren dat de lichamelijke toestand van het slachtoffer zeer slecht was, is de man niet naar specialistische hulp verwezen. Ook heeft de arts verzuimd het slachoffer te laten overbrengen naar een ziekenhuis, toen dat geboden was", stelt zij.
Het Autonoom Centrum in Amsterdam bracht het overlijden van de man naar buiten. De politieke actiegroep maakt zich sterk voor uitgeprocedeerde vluchtelingen en illegalen. R. den Hollander van het Autonoom Centrum is het oneens met de beslissing van het OM. „Het hele systeem deugt niet. De man was al drie maanden ziek, maar is nooit geholpen. De procedure bij het Medisch Tuchtcollege kan jaren duren. Hiermee stop je wezenlijke problemen weg."
Het OM stelt zich op het standpunt dat een strafzaak weinig zou toevoegen. „Het oordeel van de tuchtraad wordt binnen de hele beroepsgroep bekend. Een strafrechtelijke straf zou daaraan niet veel meer toevoegen", aldus een woordvoerder van het parket in Amsterdam.