Kerk & religie

Europa tikt Nederland op de vingers om opvang asielzoekers

STRAATSBURG. Nederland moet de opvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers verbeteren. Het recht op voedsel, kleding en onderdak voor dergelijke volwassenen zonder papieren wordt onvoldoende gerespecteerd. Ook de opvang van daklozen, al dan niet uit het buitenland, is onder de maat.

Redactie kerk
10 November 2014 06:34Gewijzigd op 15 November 2020 14:13
De Vulchtflat in Amsterdam. Beeld ANP
De Vulchtflat in Amsterdam. Beeld ANP

Dat stelde het Europees Comité voor Sociale Rechten in Straatsburg maandag. Het onafhankelijke comité controleert de naleving van het Europees Sociaal Handvest, een verdrag over mensenrechten.

Het comité boog zich over klachten van de Conferentie van Europese Kerken (CEC) en een Europese federatie van nationale organisaties voor daklozen. De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) diende vorig jaar via de CEC een klacht in bij de Raad van Europa tegen de staat der Nederlanden.

„Dit is ongelooflijk goed nieuws voor al die mensen die nu veroordeeld zijn om op straat te leven en afhankelijk zijn van de liefdadigheid van anderen”, reageerde een woordvoerder van de Protestantse Kerk in Nederland vanmorgen. „Ieder mens heeft recht op bed, bad en brood.”

Staatssecretaris Teeven wacht af wat het Europese Comité van Ministers vindt van de uitspraak over „bed, bad en brood” voor vreemdelingen, zo liet een woordvoerster weten.

Tot nu toe benadrukte Teeven vooral dat hij de uitspraak van het comité in de eerste plaats ziet als een vrijblijvende aanbeveling die juridisch niet bindend is. Ook de Raad van State stelt zich op dat standpunt, aldus Teeven.

Nederland heeft zich overigens wel gecommitteerd aan het Europees sociaal handvest van de Raad van Europa. De kans is dan ook aanzienlijk dat de Nederlandse rechter de uitspraak van het comité in een mogelijk proefproces zwaar laat meewegen, zodat het kabinet alsnog maatregelen moet nemen.


Reacties

Een woordvoerder van de PKN noemt de uitspraak goed nieuws. „Dit is ongelooflijk goed nieuws voor al die mensen die nu veroordeeld zijn om op straat te leven en afhankelijk zijn van de liefdadigheid van anderen. Ieder mens heeft recht op bed, bad en brood. Geen onderscheid tussen staatsburgers, vluchtelingen of staatlozen. De grote vraag is nu wat staatssecretaris Teeven met deze uitspraak gaat doen.”

Sjany Middelkoop namens de Pauluskerk in Rotterdam: „Dit is een mooie uitspraak. Maar wij zijn bang dat staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) namens Nederland zal roepen dat de uitspraak niet bindend is.” De Pauluskerk krijgt jaarlijks ongeveer duizend uitgeprocedeerde asielzoekers op het spreekuur en vangt er ieder jaar tussen de 40 en 50 op.

Woordvoerster wethouder Margriet Jongerius, Utrecht: „De wethouder is erg blij dat Utrecht gesteund wordt in het beleid om toch voor opvang van illegalen te zorgen. In Utrecht leven naar schatting zo’n 4000 mensen zonder papieren. De gemeente maakt al langere tijd geld vrij om bed, bad en brood voor hen te regelen. Samen met de andere grote steden dringt Utrecht al heel lang bij staatssecretaris Teeven aan op een oplossing voor deze groep, want het budget van de stad is beperkt. Utrecht betaalt voor hen ook de eigen bijdrage voor medicijnen, want de gemeente vindt het mensonwaardig om daarvoor geld te vragen aan mensen die hier geen geld mogen verdienen.”

Federatie Opvang: „Wij zijn blij met de uitspraak. De Federatie is al aan de slag met de verantwoordelijke gemeenten om tot een goede landelijke toegankelijkheid te komen van opvangcentra”. In 2015 zullen de gemeenten en opvangcentra opnieuw door mystery guests bezocht worden om te testen of mensen nu niet meer weggestuurd worden als ze niet uit de regio komen”.

„Een terechte uitspraak. Het is belangrijk dat deze mensen onderdak krijgen. Vanuit een kartonnen doos ben je alleen maar bezig met overleven. Nadenken over je toekomst; of die nu hier is of in het land van herkomst, doe je niet vanaf de straat. VluchtelingenWerk vindt dat gemeenten onderdak moeten kunnen bieden aan uitgeprocedeerde asielzoekers die zich om allerlei redenen nog in Nederland bevinden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer