Economie

„Nederlandse gasvoorraad kan langer mee”

DEN HAAG (ANP). De gasvoorraad van Nederland is langer toereikend dan eerder werd gedacht. Er zijn inmiddels nieuwe technieken beschikbaar waardoor Nederland niet nog 10 jaar, maar zeker 15 jaar zelfvoorzienend kan zijn met zijn gaswinning. Dat blijkt uit onderzoek van kennisinstituut TNO en 28 bedrijven uit de gassector.

8 November 2014 10:29Gewijzigd op 15 November 2020 14:12
beeld ANP
beeld ANP

Volgens René Peters, directeur gastechnologie bij TNO, is het mogelijk om bijvoorbeeld door het gebruik van zeep, stikstof of CO2 de productiviteit van de kleinere gasvelden in de Noordzee te verhogen. Die methodes worden nu al getest door bedrijven als de NAM, stelt hij.

Een andere reden voor de nieuwe raming is dat het kabinet eerder dit jaar besloot de gasproductie van het Groningenveld terug te schroeven.

Vorig jaar haalde Nederland in totaal ongeveer 80 miljard kuub gas uit de grond. Daarvan werd ongeveer 40 miljard verbruikt voor eigen consumptie, de rest was voor de export. Peters verwacht dat als alle nieuwe technieken daadwerkelijk worden ingezet, Nederland pas in 2030 netto-importeur van gas hoeft te worden.

Nederland wordt daarmee niet alleen minder snel afhankelijk van toevoer uit landen als Rusland. Dat onze gasvoorraad langer mee kan, is ook goed nieuws voor de schatkist. Die ontvangt jaarlijks vele miljarden uit de verkoop van het Nederlandse gas.

GroenLinks wil een debat met minister Henk Kamp van Economische Zaken over het onderzoek TNO. Ze noemt het verhaal dat gasvelden leeggemaakt kunnen worden met zeep de „beste PR-vondst ooit”. Volgens haar komt het neer op de technieken die ook bij schaliegaswinning gebruikt worden. „Door gootsteenontstopper onder hoge druk in de grond te spuiten neemt het risico op grondwatervervuiling en aardbevingen zoals in Groningen toe.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer