Binnenland

Sterrenkoks zetten wederom de trend

ROTTERDAM (ANP). De sterrenkoks hebben in Nederland wederom de trend gezet door het bord te ontdoen van te veel poespas. Terug naar de essentie, heette het vorig jaar, stelt hoofdinspecteur Werner Loens van Michelin. Maandag 17 november komt de jaarlijkse Michelingids weer uit waarin de Nederlandse haute cuisine wordt beoordeeld.

8 November 2014 08:20Gewijzigd op 15 November 2020 14:11

Nederland heeft twee driesterrenrestaurants: De Librije in Zwolle van Jonnie en Thérèse Boer en De Leest in Vaassen van Jacob Jan Boerma en Kim Veldman. Het alom bekende Oud Sluis van de befaamde kok Sergio Herman had ook drie sterren, maar is sinds vorig jaar gesloten. Meer dan drie drie sterrenrestaurants heeft Nederland nooit gekend. Het is daarom ieder jaar weer wachten op die nieuwe topper.

Loens wil zich op geen enkele manier in die richting uitlaten. De komst van een eventuele nieuw driesterrenrestaurant blijft geheim tot de bandenfirma maandagmorgen 17 november de nieuwe gids openbaart. Wel zegt hij dat afgelopen jaar Nederlandse koks meer en meer de trend van enkele topkeukens is gaan volgen.

„Topkoks als Ron Blaauw en Hans van Wolde kwamen met concepten die het werken allemaal efficiënter maakten. Scherper op kwantiteit en prijs, maar tegelijkertijd ook scherp blijven op kwaliteit”, aldus Loens. Volgens hem zie je het ook terug in de betere restaurants die eerder deze maand al een Bib Gourmand van Michelin kregen. Dat zijn restaurants met een goed driegangenmenu voor maximaal 37 euro. Deze keer werden maar liefst 22 nieuwe ‘Bibs’ uitgedeeld.

„Nieuwe, jonge koks vragen zich af of ze nog wel met de essentie van het koken bezig zijn. Daarom niet te veel tierelantijnen op het bord, maar alleen het hoognodige voor een goede prijs”, aldus Loens. Ook worden er meer menu’s samengesteld; is het minder à la carte eten.’’

Op internationaal niveau is Nederland één van de koplopers, beweert de hoofdinspecteur. „Alleen al met Jonnie Boer heeft Nederland een goeie ambassadeur. Internationaal gezien doet hij heel veel.” Daarnaast komen er nog goede koks aan, verzekert Loens. „De voormalige driesterrenchef van restaurant Parkheuvel in Rotterdam, Cees Helder, weet nieuw, jong talent op de juiste plaatsen neer te zetten. Het is net als het Nederlandse voetbal. Er is een goede school. Die is er ook op culinair vlak.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer