Hogere eisen lerarenopleiding blijven overeind
DEN HAAG (ANP). Minister Jet Bussemaker van Onderwijs is niet van plan de net ingevoerde extra toetsen voor studenten op de lerarenopleidingen (pabo) weer af te schaffen. Ze zei donderdagavond in de Tweede Kamer dat de eisen voor bepaalde vakken juist zijn aangescherpt om het niveau op te krikken.
Vooral mbo’ers die naar de hbo-lerarenopleiding gaan, scoren slecht met hun kennis van geschiedenis, aardrijkskunde, natuur en techniek, maar ook met reken- en taalvaardigheid. De Vereniging Hogescholen vond dat onaccepabel, net als de politiek. Maar de ChristenUnie en SGP vinden de scherpere eisen niet eerlijk, omdat veel studenten zich er niet op kunnen voorbereiden. Bovendien vrezen ze dat de pabo’s straks te weinig nieuwe aanwas binnenhalen.
Bussemaker denkt dat het niet zo’n vaart zal lopen en vindt het niveau belangrijker. Ze noemde de lerarenopleiding de belangrijkste opleiding van Nederland, omdat hier de mensen worden opgeleid die gaan lesgeven aan de toekomstige generaties. Verder wees ze erop dat al zeker 1000 mbo’ers zich hebben aangemeld voor een overgangstraject. Dit zijn volgens haar degenen die echt gemotiveerd zijn om naar de pabo te gaan en voor de klas te komen. Ook staatssecretaris Sander Dekker zei dat „alles staat of valt met goede leraren”.
Inmiddels wordt onderzocht of het wenselijk en mogelijk is om toekomstige tweedegraadsleraren te selecteren op geschiktheid voor het beroep van leraar. Het moet dan gaan om persoonskenmerken en niet zozeer om kennis, aldus de minister.