Begrenzing groei melkveebedrijven komt dichterbij
DEN HAAG. De kans op een nieuwe ‘snelheidsbegrenzer’ voor de melkveehouderij na afschaffing van de Europese melkquotering volgend jaar lijkt sinds donderdagmorgen vergroot.
Tijdens een hoorzitting over haar wetsvoorstel Verantwoorde groei melkveehouderij stuurde staatssecretaris Dijksma (Economische Zaken) donderdagmorgen een aanpassing naar de Kamer. Die komt erop neer dat de ”ontsnappingsroute” voor boeren om meer koeien te gaan houden zonder grond te hoeven bijkopen, wordt ingeperkt.
Tot ergernis van sommige Kamerleden meldde Trouw het donderdagmorgen al: melkveehouders krijgen als het aan Dijksma ligt minder ruimte om een teveel aan mest technisch te verwerken. Onderzoeksinstituut LEI becijferde enkele weken geleden dat kiezen voor mestverwerking en dit dan uitbesteden aan een varkenshouder voor melkveehouders met groeiplannen financieel aantrekkelijk is. Dijksma wil dit nu desnoods via een algemene maatregel van bestuur tegengaan, bijvoorbeeld door een maximaal percentage te stellen aan het aandeel mestverwerking in de oplossing van de extra mestproductie.
Dijksma wil de melkveehouderij, vanwege het economisch belang van deze sector, de ruimte geven om uit te breiden. Voorwaarde is dat boeren grond aankopen om de mest van de extra koeien die ze gaan houden uit te rijden, dan wel die mest verwerken. Afgelopen weken bleek al dat een Kamermeerderheid die verwerkingsmogelijkheid wil beperken: de melkveehouderij moet een grondgebonden sector blijven.
Tijdens de hoorzitting bepleitten natuur- en milieuorganisaties dat weidegang voor de koeien in de wet verankerd wordt. Zo ver wil de sector zelf niet gaan, maar de organisaties van boeren en zuivelindustrie hechten wel aan behoud van grondgebondenheid, benadrukten ze donderdagmorgen. LTO-melkveehoudersvoorman Kees Romijn noemde mestverwerking de „laatste” optie om te groeien. „Extremen willen we uitsluiten.”
Maar mestverwerking moet wel een mogelijkheid blijven, benadrukte bestuurder Koen Bolscher van het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt. „Verplicht dure grond kopen maakt de overname van het ouderlijk bedrijf voor jonge boeren onhaalbaar.”