Prins Charles: Christenvervolging stoppen door dialoog
LONDEN. Om het geweld tegen christenen, moslims en jezidi’s in Syrië en Irak te stoppen, moeten vertegenwoordigers van de verschillende godsdiensten met elkaar in gesprek gaan.
Dat zegt de Britse kroonprins Charles in een woensdag gepubliceerde videoboodschap via zijn eigen site. Charles wil met zijn boodschap vervolgde christenen wereldwijd een hart onder de riem steken. De prins kwam met zijn boodschap in een reactie op het begin deze week verschenen rapport over christenvervolging van Aid to the Church in Need (ACN).
De prins sprak al eerder zijn grote zorg uit over het feit dat in landen zoals Syrië en Irak de eeuwenoude traditie van het christendom wordt weggevaagd door het optreden van moslimextremisten.
De gewelddadige „en hartverscheurende” gebeurtenissen in Syrië en Irak hebben godsdienstvrijheid en christenvervolging tot de belangrijkste items in het nieuws gemaakt, aldus de prins. „Helaas staan de geweldsincidenten in Syrië en Irak niet op zichzelf. Dit geweld komt in meer landen in het Midden-Oosten, in sommige Afrikaanse landen en in veel landen in Azië voor.”
De zoon van de Engelse koningin Elizabeth roept op tot respect over en weer. „Het is een goed gebruik in de interreligieuze dialoog om elkaar te beoordelen vanuit de beste kanten van elkaars geloof, in plaats van op basis van de slechtste uitingen ervan.”
Charles pleit voor een luisterende houding. „Gelovigen van een bepaalde traditie moeten luisteren naar mensen van andere geloven. Juist nu moeten we het belang zien van de samenwerking tussen geloofsgemeenschappen.” Dit kan alleen succesvol gebeuren vanuit een ootmoedige houding, stelt Charles. Hij is blij dat, „ondanks deze zwarte beelden”, mensen vanuit verschillende tradities „proberen door samenwerking het geweld en de haat te stoppen.” Hij noemt de gesprekken tussen een anglicaanse bisschop en een imam in de door geweld verscheurde Centraal-Afrikaanse Republiek als positief voorbeeld. „Dit zijn zaadjes van hoop.”
Overheden moet de vrijheid van godsdienst garanderen, stelt de prins verder. „Zelfs in het Westen staat dit recht onder druk. In veel andere landen is deze vrijheid echter helemaal afwezig” en is het staatsbestel zelfs zo ingericht dat er geen ruimte is voor andere godsdiensten of verandering van geloof, zegt de prins.
Prins Charles is blij dat Britse diplomaten door het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken wordt geleerd hoe om te gaan met het thema godsdienstvrijheid.
In een wereld met „zo veel verschrikkelijk nieuws” moeten we persoonlijk niet onze hoop verliezen, zegt de Britse troonopvolger met een verwijzing naar Paulus’ woorden uit Romeinen 5, dat de „verdrukking lijdzaamheid werkt, en de lijdzaamheid bevinding, en de bevinding hoop en de hoop beschaamt niet.” Hij roept op tot gebed voor de vervolgde kerk.
De videoboodschap is hier te zien