Economie

Piketty positief over eurozone

DEN HAAG (ANP). De Franse topeconoom Thomas Piketty is positief over de positie van de eurozone ten opzichte van de rest van de wereld.

5 November 2014 12:14Gewijzigd op 15 November 2020 14:07
Piketty spreekt woensdag met Kamerleden. Beeld ANP
Piketty spreekt woensdag met Kamerleden. Beeld ANP

De Franse topeconoom Thomas Piketty bepleitte de progressieve belasting op nettovermogen woensdag in een hoorzitting in de Tweede Kamer.

Volgens Piketty is het niet nodig om de belastingen in z’n totaliteit te verhogen. Een lastendruk van rond de 40 procent is hoog genoeg, dat moet niet veel hoger. Een systeem met progressievere belastingen op vermogen kan voor de meeste mensen leiden tot lagere belastingen. Hij denkt aan een tarief van 0 procent over vermogens tot 1 miljoen euro, 1 procent voor vermogens tussen 1 en 5 miljoen en 2 procent voor vermogens boven de 5 miljoen.

Piketty is positief over de positie van de eurozone ten opzichte van de rest van de wereld. Volgens hem is het zo dat de schulden die de eurozone heeft aan de rest van de wereld, kleiner zijn dan andersom. De eurozone is dus niet ‘eigendom’ van de rest van de wereld.

De Fransman pleitte ook voor meer investeringen in onderwijs. Hij noemde het triest dat de eurolanden meer geld kwijt zijn aan de rente over hun staatsschuld dan ze uitgeven aan onderwijs. In Italië bijvoorbeeld gaat zes keer zoveel geld naar de aflossing van de staatsschuld dan naar de universiteiten.

Het oplossen van de staatsschulden kán via een begrotingsoverschot en verder aflossen. In het verleden werkte dat, zei Piketty, maar het duurde alleen wel een hele eeuw. Geen goed idee dus, volgens de Fransman.

Op vragen van de VVD antwoordde Piketty dat als de pensioenen worden meegeteld de welvaartskloof in Nederland waarschijnlijk iets minder klein is dan nu, maar veel zal het niet zijn. De mensen met lagere inkomens worden vaak minder oud en gebruiken dus minder van hun opgebouwde pensioen.

Hij bepleitte dat Europa winstbelastingen voor bedrijven harmoniseert. Nauwere samenwerking is nodig omdat we nu in de rare situatie zitten dat veel mkb-bedrijven meer belasting betalen dan de grote multinationals.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer