Meer vrijheid ING na aflossing staatssteun
AMSTERDAM (ANP). Met de aflossing vrijdag van de resterende 1,025 miljard euro aan staatssteun herwint ING een deel van de vrijheden die het financiële concern de afgelopen jaren moest inleveren. Pas als de door Brussel opgelegde herstructurering geheel is voltooid, komen alle beperkingen te vervallen.
Vooral voor de aandeelhouders van ING is de aflossing van het laatste restje staatssteun goed nieuws. Zij maken vanaf volgend jaar weer kans op dividend. Ook als de resterende belangen in de verzelfstandigde verzekeraars NN en Voya worden verkocht, mogen zij hopen op een deel van de opbrengst.
Voor bestuurders lonken mogelijk weer bonussen. Daar gaat evenwel de raad van commissarissen over, zei topman Ralph Hamers woensdag. Hij voegde eraan toe dat de bankensector met ingang van 2015 wel te maken krijgt met strengere regels voor variabele beloningen.
ING mag nog altijd geen overnames doen, en mag evenmin prijsleider zijn in de markten waarin het actief is. Die vrijheden krijgt de bank pas terug als de door de Europese Commissie opgelegde verkoop van de verzekeringsactiviteiten helemaal is voltooid, zei Hamers.
De Nederlandse staat schoot ING in 2008 te hulp met 10 miljard euro aan kapitaalsteun. De laatste aflossing daarop komt een halfjaar eerder dan was afgesproken. Naast de hoofdsom heeft het financiële concern uiteindelijk 3,5 miljard euro aan rente en premies betaald.
Daarnaast stond de overheid in voor de waarde van de Amerikaanse hypotheekportefeuille van ING, die door de crisis fors onder druk stond. Die garantstelling kwam begin dit jaar te vervallen. Alles bij elkaar heeft de overheid de afgelopen jaren 5,3 miljard euro verdiend aan de hulp aan ING, stelt de bank.
De seinen voor een vervroegde aflossing gingen definitief op groen na het balansonderzoek en de stresstest door de Europese Centrale Bank (ECB), waar ING probleemloos voor slaagde. Ook de succesvolle beursintroductie van verzekeringsdochter NN maakte de afbetaling mogelijk.