Wie is de vrouw die 100 IS-strijders zou hebben gedood?
APELDOORN. De Koerdische vrouw ‘Rehana’ is icoon geworden van de Koerdische strijd tegen de opstandelingen van de Islamitische Staat (IS). Ze zou volgens twitterberichten minstens 100 IS-strijders hebben gedood. Maar klopt het verhaal wel?
Haar beeld is de hele wereld over gegaan als symbool van burgerlijk verzet tegen Syrië. Ze sprak tot de verbeelding: een mooie vrouw, die de stad Kobani verdedigt tegen IS. Op foto’s poseerde ze lachend, een V-teken makend, een kalasjnikov in de hand. Op sociale media werd ze Rehana gedoopt- wat niet haar eigenlijke naam is.
Er zijn maar enkele foto’s van haar in omloop, gemaakt op 22 augustus door een Zweedse journalist. Daaromheen is een heel verhaal gespannen, waaraan zelfs IS een bijdrage heeft geleverd. IS raakte kennelijk geïrriteerd door de suggestie dat een vrouw tientallen van zijn strijders zou hebben gedood en deelde daarom mee Rehana te hebben omgebracht. De terroristen plaatsten een filmpje online waarop een IS-strijder triomfantelijk haar hoofd omhoog zou houden.
Al snel rezen er echter twijfels over de betrouwbaarheid van die beelden. Gelaatstrekken en haarkleur leken niet overeen te komen. Koerden beweerden dat ze nog steeds in leven was. Tegenover de Britse krant Daily Mail lieten „vrienden van Rehana” vorige week weten dat ze Kobani zou hebben verlaten en in het zuiden van Turkije zou wonen. Op twitter werd dit door anderen echter weer ontkend.
De Britse omroep BBC heeft geprobeerd de feiten achter de mythe-Rehana te ontrafelen en kwam maandag met een ontnuchterend verhaal.
Er blijkt feitelijk maar heel weinig over haar bekend. Eén van de weinige journalisten in Kobani, de Zweed Carl Drott, had een korte ontmoeting met haar op 22 augustus, tijdens een ceremonie voor vrijwilligers in de Koerdische strijd. Rehana vertelde Drott dat ze rechten studeerde in Aleppo, dat haar vader door IS was gedood en dat ze zich daarom bij de Koerdische stijders had gevoegd. Ze diende bij de plaatselijke bewakingstroepen, wat concreet betekent dat ze politiewerk deed bij checkpoints.
Veel meer is er niet bekend. Het verhaal dat ze honderd strijders zou hebben gedood, lijkt de wereld ingeholpen door een tweet van de Indiase journalist en activist Pawan Durani. ”Rehana heeft meer dan honderd #ISIS terroristen gedood in #Kobani”, twitterde hij op 13 oktober. ”RT (retweet: stuur door, red.) en maak haar beroemd voor haar dapperheid.” Daarmee kreeg Rehana wereldwijde bekendheid, zeker nadat kranten als Daily Mail het ‘nieuws’ oppakten.
Durani toont zich op zijn twitteraccount een warm pleitbezorger van de Koerdische zaak, waarbij hij bijzondere belangstelling aan de dag legt voor de vrouwelijke strijders. Op zijn twitteraccount staan veel foto’s van Koerdische schonen onder de wapenen.
In de Koerdische gemeenschap kreeg Rehana echter ook veel handen op elkaar. „Ze heeft een grote fangroep”, vertelde de Koerdische blogger Ruwayda Mustafah tegenover de BBC. „Iedereen die ik ontmoet, bewondert haar omdat ze symboliseert wat iedereen wil zien: dat vrouwen en mannen vechten tegen de barbaarse macht in de regio.”
Maar daarmee is alles nog niet waar. Drott schreef half oktober al op zijn Facebookpagina het onwaarschijnlijk te vinden dat Rehana na 22 augustus naar het front gestuurd zou zijn en sindsdien bovendien 100 IS-strijders zou hebben gedood. Zelfs de best getrainde soldaat krijgt dat nauwelijks voor elkaar, schrijft hij.
Hij hekelt de mythevorming bovendien. „Ze wierp zich vrijwillig op om Kobani te verdedigen tegen over de Islamitische Staat”, aldus Drott. „Het is een schande voor haar dat sommige mensen vinden dat dit niet genoeg is, maar dat er meer fantatische details aan moeten worden toegevoegd.”