Scootmobiel, tillift en rolstoel voor Nieuw Hydepark
DOORN. De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) bouwt op landgoed Hydepark in Doorn een nieuw ”huis voor de kerk”. Diaconieën uit het hele land hebben inmiddels ruim 2 miljoen aan leningen en 250.000 euro aan giften toegezegd. Maar daarmee is de kerk er nog niet.
Het vernieuwde diaconale vakantiecentrum annex conferentieoord op Hydepark zal in maart 2016 de deuren openen. Nieuw Hydepark, zoals het wordt genoemd, wordt een conferentiehotel voor bezinning, opleiding, studie en conferenties en een vakantiehotel, bedoeld voor mensen die afhankelijk zijn van zorgverlening en begeleiding.
In november 2012 stemde de synode van de Protestantse Kerk in Nederland in met de bouw van dit nieuwe conferentie- en vakantiecentrum op het landgoed. De kosten werden begroot op ruim 11 miljoen. De bouwkosten en bijkomende kosten bedragen ruim 9,8 miljoen euro. Dit bedrag leent de landelijke kerk uit aan de beheersstichting van Nieuw Hydepark, met een looptijd van dertig jaar.
Verouderd
Daarnaast is er voor de inrichting en inventaris 1,2 miljoen euro nodig. Voor dit bedrag doet de Protestantse Kerk een beroep op de plaatselijke diaconieën. Het nieuwe ”huis van de kerk” telt in totaal 83 kamers en 8 vergaderzalen. Van de kamers zijn er 56 bestemd voor het vakantiecentrum, waarvan er 22 geschikt zijn voor een rolstoel.
Het huidige conferentiecentrum Hydepark is sterk verouderd, net als het aangepaste vakantiecentrum F. D. Roosevelthuis, dat op het terrein ligt. Jaarlijks komen hier zo’n 1500 mensen die er door chronische ziekte, lichamelijke beperkingen of leeftijd niet zelfstandig tussenuit kunnen. Ze worden vaak voorgedragen door een diaconie. Ook mantelzorgers zijn welkom.
Mantelzorgers
Verder worden er vakanties verzorgd voor eenoudergezinnen en mensen met een verstandelijke beperking. „Zo’n vakantieweek betekent veel voor iemand die extra zorg nodig heeft, maar ook voor de mantelzorger”, weet ds. G. de Fijter, voorzitter van de werkgroep communicatie en fondsenwerving. „Mantelzorgers hebben het vaak zwaar. Toen ik predikant in Kampen was, vertelde een gemeentelid die zijn vrouw verzorgde hoe goed het hem had gedaan om een week te genieten van deze vakantieweek en op adem te komen.”
In Friesland, Groningen en Drenthe bezoekt en belt ds. De Fijter, samen met werkgroeplid Ebe Veerman, diaconieën om ze warm te maken voor het nieuwe Roosevelthuis. Het contact is niet voor niets, signaleert oud-notaris Veerman.
„We merken dat heel wat gemeenten niet goed weten wat het F. D. Roosevelthuis is en wat het doet. Dat is jammer, want juist diaconieën komen in aanraking met mensen die tussen wal en schip zijn geraakt, of dreigen te raken. Zij kunnen het Roosevelthuis onder de aandacht brengen bij hen die geen mogelijkheid hebben om op vakantie te gaan.”
Bijdrage
Het is niet vreemd om diaconieën om een bijdrage te vragen voor het Roosevelthuis, vindt ds. De Fijter. „De kerk is betrokken bij ouderen, chronisch zieken, mensen met een beperking, dementerenden en mantelzorgers. Dat was 46 jaar geleden bij de start van het diaconale vakantiehuis zo, en dat wordt in onze participatiesamenleving alleen maar belangrijker. Omdat de overheid zich op allerlei gebieden van zorg terugtrekt, worden we in onze samenleving teruggeworpen op oerchristelijke wortels. Zoals Christus met innerlijke ontferming bewogen was over mensen in nood, zo mogen wij Hem navolgen. Het zou geweldig zijn als de christelijke gemeente opnieuw deze taak op zich neemt, en niet de andere kant opkijkt wanneer mensen onze ontferming en hulp nodig hebben.”
Respons
Inmiddels hebben diaconieën uit heel het land samen meer dan 2 miljoen euro aan leningen beschikbaar gesteld en daarnaast ook ruim 200.000 euro geschonken. De giftenlijn blijkt nog niet zo te lopen als was gehoopt. Op de eerste brief aan alle diaconieën, vorig jaar november, kwam niet zo veel respons, zegt ds. De Fijter.
Ds. De Fijter, oud-synodevoorzitter van de Protestantse Kerk, heeft er desondanks toch vertrouwen in dat het geld er komt. „We hebben alle diaconieën in juni een folder gestuurd met een projectbeschrijving, zodat voor de gemeenten duidelijker wordt waaraan hun geoormerkte geld wordt besteed.” Zo kan een diaconie bijvoorbeeld een aangepaste tweepersoonskamer voor zijn rekening nemen (42.500 euro), een scootmobiel (5000 euro), tillift (4000 euro), of een rolstoel (500 euro).
„Op deze brief krijgen we positieve reacties”, aldus ds. De Fijter. „Er zijn diaconieën die 50.000 euro schenken, van andere krijgen we 10.000 of 1000 euro. Een diaconie die niet zo vermogend is, kan ook op een andere manier aandacht en geld voor het Roosevelthuis vragen. Bijvoorbeeld door een sponsorloop te organiseren.”
Alleen land
Naast de giften voor de inrichting van het Roosevelthuis hoopt het Protestants Diaconaal Krediet Nederland (PDKN) dat diaconieën de leningen tegen 1,75 procent rente „ver boven de 3 miljoen zullen brengen.” Veerman: „Er zijn heel wat diaconieën die een fors vermogen hebben. Wanneer zij ons met een lening steunen, hoeven we dit niet elders te lenen. Daardoor kunnen we de kostprijs van vakanties naar de toekomst laag houden.”
In totaal hebben diaconieën op dit moment meer dan 2 miljoen euro aan leningen toegezegd. „Soms zegt een diaconie: „Sorry, we hebben alleen maar land””, vertelt Veerman. „Dan durf ik ook nog wel te zeggen: Waarom verkoopt u niet een stukje? Als diaconie kun je op deze manier iets van je vermogen dienstbaar maken aan de concrete nood in deze tijd.”
Geschiedenis Hydepark en F. D. Roosevelthuis
De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) is eigenaar van het landgoed Hydepark in Doorn, een terrein van zo’n 50 hectare.
Het landgoed werd in 1951 aangekocht door de Generale Financiële Raad van de Nederlands Hervormde Kerk als onderkomen voor het theologische seminarium.
De Gereformeerde Kerken in Nederland en de Nederlands Hervormde Kerk riepen in 1962 de Interkerkelijke Commissie Recreatie Gehandicapten in het leven met als doel vakanties te bieden aan mensen met een lichamelijke beperking. De commissie nam het initiatief tot de bouw van een diaconaal centrum voor recreatie voor mensen met een handicap. In 1968 werd het F. D. Roosevelthuis geopend.
In 1995 brachten hervormde diaconieën voor een ingrijpende verbouwing van het diaconale ontmoetingshuis 2 miljoen gulden aan leningen en giften bijeen. Het 46-jarige houten huis is nu aan vervanging toe, vanwege slijtage zoals verrotte kozijnen en verouderde riolering en elektra.
Jaarlijks maken 1100 vrijwilligers, onder wie verpleegkundigen, artsen en predikanten, uit kerkelijke gemeenten in heel het land de vakantieweken mogelijk. Vaak hebben deze werkgroepen een band met gemeenten van de Protestantse Kerk. Er is echter toegang voor mensen uit alle gezindten.
De overige vakantieweken worden ingevuld door het Vakantiebureau van de Protestantse Stichting Diaconaal Vakantiewerk (PSDV). De prijs voor een verblijf van acht dagen en zeven nachten met volpension bedraagt 425 euro per persoon.
In maart 2016 moet op Hydepark een nieuw ”huis voor de kerk” de deuren openen.