SGP tekent alsnog Gelders statenakkoord
De fractie van de SGP in de Provinciale Staten van Gelderland heeft woensdag alsnog ingestemd met het statenakkoord, dat de basis vormt voor de periode tot de verkiezingen in 2007.
In april vorig jaar wilde de SGP-fractie het statenakkoord 2003-2007 nog niet ondertekenen, vooral niet omdat de fractie het niet eens was met het bedrag dat de provincie beschikbaar wilde stellen voor de reconstructie van de Veluwe. Dat probleem is inmiddels opgelost nadat ook de VVD aangaf meer geld aan de reconstructie te willen besteden.
Tijdens een extra vergadering van Provinciale Staten over de kerntaken van de provincie, woensdag in het provinciehuis te Arnhem, oefende PvdA-fractievoorzitter P. Bijl druk uit op de SGP-fractie om duidelijk aan te geven waar de partij staat. Daarop kwam de SGP met de verklaring dat zij het akkoord alsnog wilde ondertekenen.
Volgens SGP-fractievoorzitter E. Klein speelt bij het besluit ook mee dat het wederzijds vertrouwen tussen de SGP en de coalitie is gegroeid. „En onze fractie heeft tijdens debatten en in de besluitvorming gemerkt dat wij in hoofdlijnen met het gevoerde beleid kunnen instemmen.”
De coalitie reageerde enthousiast op de stap van de SGP. PvdA-fractievoorzitter Bijl sprak van „een historisch moment” en ook de fractievoorzitters van CDA en VVD feliciteerden Klein met de stap. Bijl sprak zijn verwachting uit dat de SGP niet alleen naar de letter, maar „ook naar de hele breedte van de geest” het akkoord onderschrijft. Na afloop van de fractie werd Klein door verschillende statenleden de hand gedrukt.
In de vergadering werd uitgebreid gedebatteerd over wat de kerntaken van de provincie moeten zijn en op welke taken een bezuiniging kan worden gerealiseerd. De provincie wilde minimaal 9 miljoen euro in eigen huis bezuinigen. Tijdens de vergadering over de kerntaken bleek dat een meerderheid zelfs kon leven met een bezuiniging van 14 miljoen euro op de taken van de provincie. De ChristenUnie vond het debat te voorbarig: Provinciale Staten stemmen pas op 28 april definitief over het geheel of gedeeltelijk schrappen van kerntaken. De fractie wilde niet op die vergadering vooruitlopen.
Voor de vergadering van woensdag stond in eerste instantie ook een debat gepland over bezuinigingen in het openbaar vervoer. Diverse buslijnen in Gelderland dreigen daarbij opgeheven te worden. Dit debat is uitgesteld naar de vergadering van 28 april, omdat de concrete gevolgen van de bezuinigingsvoorstellen volgens de commissie verkeer en water nog niet duidelijk zijn. Wel gaf de commissie aan geen buslijnen te willen schrappen, maar te willen vervangen „door realistische alternatieven.”