„Student gaat studie twee keer betalen”
ERMELO. Student Hendrik Mulder (20) uit Ermelo begrijpt dat iedereen moet inleveren in moeilijkere tijden, ook de student. Maar ergens wringt het. „Een student gaat later mogelijk meer verdienen, en draagt daardoor ook meer belasting af. Daarmee betaalt hij de hogere kosten voor zijn studie al terug aan de overheid. Nu draait hij er dus twee keer voor op.”
Mulder is van de lichting studenten die voor 2015 zijn gaan studeren. „Ik behoor nog tot de oude garde.”
Als hij volgend jaar zijn master wil gaan halen, raakt hij zijn basisbeurs kwijt. Over een studieduur van vier jaar betekent het dat een thuiswonende student ruim 4800 euro inlevert en een uitwonende bijna 13.500 euro. „Dat is een hoop geld. Toch weer bijna 100 euro in de maand minder te besteden. Wel blijft de aanvullende beurs behouden en wordt deze zelfs iets verhoogd. Dat verzacht de pijn een beetje.”
Het collegegeld voor volgend jaar is vastgesteld op 1906 euro, ook voor de master. „Zo’n bedrag moet wel even betaald worden.
Daarnaast heb ik te maken met kosten voor boeken, huishuur, eten, drinken en kleding. Voor mij is dat wel te behappen; omdat de studielast niet zo groot is, kan ik naast mijn studie werken.
Maar andere studenten met een zwaardere studie hebben minder mogelijkheden om bij te verdienen. Zij zullen moeten lenen.”
Het gaat over een fors bedrag; en in vier jaar tijd kan dat flink oplopen. Mulder berekent dat het collegegeld 7600 euro bedraagt, boekengeld 3200 euro. „Dat is 11.000 euro aan directe studiekosten. Daarbij komt een huishuur van 500 euro per maand; over vier jaar een bedrag van 24.000 euro. Dan laat ik kleding en eten nog buiten beschouwing.
Studeren is dus een kostbare grap. Ik vind het kwalijk als door het leenstelsel de mogelijkheden voor minderbedeelden worden ingeperkt. Studiefinanciering is geen overbodige luxe.”
Naam: Hendrik Mulder
Opleiding: bestuurskunde derdejaars
Instelling: Erasmus Universiteit R’dam