Commentaar: Thuisfront verdient steun bij militaire uitzending
Vrouwen van militairen die op missie zijn, hebben het niet makkelijk. Daar kan iedereen zich iets bij voorstellen. De tijd dat hun man ver weg onder de wapens is, staan zij er thuis alleen voor. Zeker als er ook kinderen zijn, is dat een zware taak. Die moeten het trouwens ook alleen zien te rooien, zonder vader. Daar komt de dagelijkse spanning bij over de vraag hoe het daar, in den vreemde gaat. Dienen in het leger is nooit zonder gevaar, maar zeker niet tijdens missies in gebieden waar een (burger)oorlog woedt.
Het is een sympathiek voorstel van CU-Kamerlid Segers om onderzoek te doen naar de situatie in gezinnen van uitgezonden militairen. Redden de achtergebleven vrouwen en kinderen het? Is er voldoende en adequate hulp beschikbaar als het fout gaat? Worden de gezinnen goed voorbereid op de uitzending van hun man en vader? En als deze weer terugkomt, lukt het dan om het leven thuis weer op te pakken? Vragen genoeg.
Uit de praktijk komen signalen dat er het nodige valt te verbeteren. Militairen horen te laat wanneer ze vertrekken, zodat hun gezinnen weinig voorbereidingstijd krijgen. Er zijn hulpverleners bij defensie beschikbaar, maar lang niet alle vrouwen en kinderen weten die te vinden. Deze professionals komen vooral in actie als er problemen zijn, maar moeten zij zich niet meer bezighouden met het voorkomen ervan? Ook zijn er vrouwen en kinderen met wie het niet goed gaat, maar die niet aan de bel trekken. Hoe krijgt defensie die in beeld?
Relatieproblemen en echtscheiding zouden bij militairen op missie vaker voorkomen dan gemiddeld. Als dat zo is, is dat reden genoeg om het gisteren gelanceerde CU-voorstel serieus te nemen.
Opvallend dat de organisatie Veteraan en Thuisfront in een reactie erop de problemen nuanceert. Ze noemt het voorstel „goed bedoeld”, maar dat relatief veel militairen relatieproblemen zouden hebben, valt volgens haar wel mee. Het is alleen al vanwege deze tegenstrijdige berichtgeving raadzaam dat het voorgestelde onderzoek wordt uitgevoerd. Laat de aard en omvang van de problemen helder boven tafel komen. Dat is in het belang van defensie én de betrokken gezinnen.
Een van de opties is het bekorten van de missie. Nu gaan militairen vaak voor zes maanden weg. Ze zijn daarna langere tijd thuis. De uitzendperiode beperken tot drie maanden heeft voor- en nadelen. De belasting voor het thuisfront duurt korter. Daar staat tegenover dat de mannen en vaders eerder weer weg moeten en er meer militairen nodig zijn om de missie uit te voeren.
Veel zaken zijn te nuanceren. Ook de uitzending van militairen en de gevolgen daarvan voor het thuisfront. Amerikaanse militairen zijn soms twee jaar van huis. Zo bezien valt het met hun Nederlandse collega’s wel mee. Ook kan eenvoudig gezegd worden dat het op missie gaan nu eenmaal bij een baan in het leger hoort. Dergelijke redeneringen doen echter tekort aan de positie van het thuisfront. Het CU-voorstel verdient steun. Er worden wel minder belangrijke zaken onderzocht.