Buitenland

Sharon: geen aftreden door smeergeldzaak

De Israëlische justitie heeft woensdag de Israëlische zakenman David Appel aangeklaagd, omdat hij in de jaren negentig heeft geprobeerd de huidige premier Ariel Sharon om te kopen. De eerste minister zei donderdagochtend dat hij in de kwestie geen enkele reden ziet af te treden of zijn werkzaamheden tijdelijk op te schorten.

ANP/RTR/AFP
22 January 2004 07:04Gewijzigd op 14 November 2020 00:54

De aanklacht maakt overigens niet duidelijk of Sharon het smeergeld heeft geaccepteerd. Volgens de krant Haaretz staat er impliciet wel in dat Sharon actief aan de omkooppraktijken deelnam. De Israëlische regeringsleider is al vaker beschuldigd van betrokkenheid bij financiële schandalen, maar heeft elke aantijging hartgrondig tegengesproken.

De jongste beschuldigingen komen voort uit een al jaren lopend onderzoek naar illegale financiering van de politieke campagnes van Sharon. De aanklachten hadden tot nu toe nauwelijks gevolgen voor de populariteit van de premier, die mede door een harde aanpak van Palestijnse terroristen in de peilingen overeind blijft.

De Israëlische justitie beraadt zich nu toch over de vraag of zij ook Sharon moet aanklagen. Een besluit over al dan niet vervolgen is mogelijk al binnen enkele weken te verwachten, deelden functionarissen van het ministerie van Justitie mee. De Israëlische radio citeerde woensdag bronnen binnen het ministerie van Justitie die zeiden dat ook aanklachten tegen Sharons zoon Gilad en vice–premier Ehud Olmert overwogen worden.

Volgens de aanklacht tegen Appel heeft deze onder meer geprobeerd plaatsvervangend premier Ehud Olmert, destijds burgemeester van Jeruzalem, en Sharons zoon Gilad om te kopen. De bouw van een vakantieoord op een Grieks eiland en onroerendgoedprojecten in Israël speelden daarin een centrale rol.

Appel had voor zijn Griekse plannen de toestemming van de autoriteiten nodig, en hoopte die door de hulp van Sharon en Olmert te krijgen, aldus de aanklagers. De regeringsleider deed volgens de aanklagers zowel voor als tijdens zijn premierschap zijn best voor projecten van Appel. In ruil voor steun van beide politici financierde Appel hun respectievelijke campagnes voor het voorzitterschap van de Likud–partij in 1999.

Verder zou Appel Gilad te werk hebben gesteld bij het project in Griekenland. De zakenman heeft volgens justitie de jongste zoon van Sharon bovendien 3 miljoen dollar toegezegd om zijn vader, destijds minister van Buitenlandse Zaken, te beïnvloeden. Appel zou ook Olmert steekpenningen hebben betaald in ruil voor steun aan het project. De plannen voor het vakantieoord liepen uiteindelijk uit op een fiasco. Appel zou Gilad echter ook daarna 20.000 doller per maand zijn blijven betalen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer