Tak: Justitie moet minder knieperig zijn voor kroongetuige
NIJMEGEN. De overheid moet „minder knieperig” zijn voor criminele kroongetuigen die justitie helpen bij het oplossen van zware misdaad.
Dat zegt prof. dr. Peter Tak, emeritus hoogleraar strafrecht aan de Radboud Universiteit Nijmegen desgevraagd. Justitie is in zee gegaan met de criminele kroongetuige Fred Ros, in het hoger beroep in de zaak Passage, een proces rond een reeks liquidaties in de onderwereld.
Tak vindt dat juristen in Nederland te „spastisch” omgaan met het fenomeen kroongetuige. Hij wijst erop dat opsporingsinstanties in bijvoorbeeld Italië en Duitsland veelvuldig een deal sluiten met criminelen en dat dit tot resultaat leidt.
Ros is zelf onder meer veroordeeld voor betrokkenheid bij de huurmoord op kroegbaas Thomas van der Bijl in 2006. Ros kreeg daarvoor dertig jaar cel. In ruil voor zijn verklaringen wil justitie dat zijn straf wordt gehalveerd. Komende dagen zal Ros tijdens het hoger beroep in de zaak Passsage een boekje opendoen over onderwereldfiguren als Dino S., Ali A. en Willem Holleeder.
Strafrechtgeleerde Tak vindt dat criminele kroongetuigen in Nederland royaler moeten worden beloond voor hun hulp aan Justitie. De kroongetuigen offeren hun vrijheid op, omdat ze hun leven niet meer zeker zijn door hun belastende verklaringen over andere criminelen. „Daar mag justitie best wat dankbaarder voor zijn. Kroongetuigen hoeven niet op een houtje te bijten op de geheime plek waar ze verder moeten leven.”
Advocaat mr. Nico Meijering, raadsman van Dino S. en Ali A., moet niets hebben van de zienswijze van Tak, reageerde hij vanmorgen. „In een land als Duitsland komt men juist terug van gebruikmaken van een kroongetuige.”