Binnenland

Werkstressweek vraagt aandacht voor te hoge druk op de werkvloer

APELDOORN. Het taboe op werkstress moet van tafel, vindt minister Asscher van Sociale Zaken. Maandag gaf hij in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam de aftrap voor de Werkstressweek. „Het is geen schande als je werk je te veel wordt, het is wel een schande als je werkgever daar geen oog voor heeft.”

Anca Boon
3 November 2014 13:59Gewijzigd op 15 November 2020 14:04
beeld Istock
beeld Istock

Minister Asscher wijst erop dat ziekteverzuim door werkstress het bedrijfsleven kapitalen kost. Onderzoeksinstituut TNO becijferde die kosten vorige week op 2,2 miljard euro in 2012. Ruim een op de acht werknemers zou last hebben van werkstress.

Velen zouden dat echter niet bij de leidinggevende durven aankaarten. Een kwart is bang dat dit leidt tot een lagere beoordeling, 16 procent vreest gezichtsverlies en 14 procent denkt zelfs zijn baan kwijt te raken.

In juli meldde ArboNed dat 10 procent van alle ziekteverzuim in de eerste helft van 2014 werkstressgerelateerd was. Dat is acht keer zo veel als in 2009.

Coördinator arbeidsvoorwaardenbeleid Chris Baggerman van de reformatorische vakorganisatie RMU herkent het beeld dat de werkstress toeneemt, evenals het ziekteverzuim als gevolg van een te hoge werkdruk. „Alles gaat veel sneller. Er wordt meer van werknemers verwacht.”

Ook merkt hij dat werkstress niet altijd bespreekbaar is, vooral als iemand geen vast contract heeft. „Als mensen de dreiging voelen van ontslag of een contract dat niet wordt verlengd, zie je dat mensen doormodderen en zich niet ziek melden.”

Baggerman vindt het belangrijk dat werkgevers op tijd ingrijpen. Graag zou hij zien dat er meer aandacht was voor preventie. „Het herkennen van signalen van stress en overwerktheid is cruciaal.” Wordt de druk te hoog, dan kunnen mensen gejaagd worden, prikkelbaar of kortaangebonden. „Herken je die signalen, dan kan de leidinggevende de werklast van die persoon verlichten.”

Grotere bedrijven hebben over het algemeen meer aandacht voor deze problemen, is Baggermans ervaring. „Een hoog ziekteverzuim is niet goed voor de werksfeer, onder andere doordat collega’s taken van de zieke collega moeten overnemen. Ook kost dit het bedrijf veel.”

Waar de werkgever erop moet toezien dat het takenpakket niet te zwaar is, mag hij van de werknemer verwachten dat deze er een gezonde leefstijl op nahoudt, stelt Baggerman.

Om inspanning en ontspanning in balans te houden, adviseert hij: „Creëer eilandjes van rust in de agenda. Sommige mensen zijn geneigd de hele dag vol te plannen. Een werkgever zou zo iemand moeten stimuleren om ook momenten van rust in de agenda te zetten en nee te durven zeggen of een klus bij iemand anders neer te leggen die dat evengoed kan oppakken.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer