Mobiel lab in strijd tegen bermbom
SOESTERBERG. Een mobiel laboratorium is het nieuwe wapen in de strijd tegen bermbommen. Het lab, in Nederland ontwikkeld door een Europees defensieteam, kan overal ter wereld worden ingezet om netwerken van bommenleggers te ontmaskeren.
Met het lab kan worden voorkomen dat nieuwe explosieven nog meer slachtoffers maken. „Het mobiele lab kan ter plaatse snel inzicht geven in specifieke dreigingen van bermbommen, bombrieven, bomauto’s en bompakketten”, zegt majoor Geert-Jan Verkoeijen. „De onderzoeksmogelijkheden zijn te vergelijken met de forensische ruimte van een politiekorps of van het gerechtelijk laboratorium NFI.”
Op de kazerne van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie in Soesterberg is het eerste mobiele laboratorium ontworpen dat met hulp van bedrijven onder auspiciën van Defensie verder zal worden ontwikkeld.
Welke groepering zit er achter een bepaald type bom? Op welke frequentie werken de afstandsbedieningen voor de geplaatste bommen? Met het lab kunnen onderzoekers dat soort informatie proberen te achterhalen, aldus Verkoeijen. „Voor westerse strijdkrachten is dat van groot belang. Door opstandelingen en terreurorganisaties geplaatste bommen vormen een grote bedreiging voor militaire missies. Zo zijn volgens de website ICasualties in Afghanistan bijna 3000 westerse militairen gesneuveld door geïmproviseerde bommen. Militairen die een aanslag overleefden zijn vaak ernstig gewond geraakt. Bommen zijn voor terreurgroepen een geliefd middel, ze zijn effectief en eenvoudig te maken.”
In Afghanistan bleek technisch en forensisch onderzoek van geplaatste bommen volgens Verkoeijen waardevol. „Met speciale technieken wordt informatie van apparaten, materialen en sporen veiliggesteld.”
„Hoe ziet de bom eruit, hoe wordt die ingezet, wat zijn de risico’s? Daarmee kunnen we onze tactieken, technieken en procedures aanpassen om de veiligheid van de eigen troepen te vergroten. Ook helpt het onderzoek om de netwerken van de bommenmakers in kaart te brengen en individuen te identificeren.”
Verkoeijen is commandant van het Joint Deployability Exploitation and Analysis Laboratory (JDEAL). Dat internationale samenwerkingsproject van het Europees Defensie-Agentschap is opgezet om het preventieve optreden tegen terreurbommen te verbeteren. Op de kazerne van de Explosieven-Opruimingsdienst Defensie in Soesterberg is het eerste mobiele laboratorium ontworpen dat met hulp van bedrijven onder auspiciën van Defensie verder zal worden ontwikkeld. Een trainingsorganisatie gaat internationale teams opleiden en trainen in het gebruik van de nieuwe laboratoria. Een oefenlaboratorium op de EOD-kazerne wordt volgende week officieel in gebruik genomen.