Buitenland

Uitbarsting van woede in Burkina Faso

OUAGADOUGOU. Burkina Faso krijgt na de gewelddadige protesten van donderdag een overgangsregering, maar de president, tegen wie de woede van 
de betogers was gericht, blijft aan.

Redactie buitenland
31 October 2014 11:17Gewijzigd op 15 November 2020 14:00
OUAGADOUGOU. Een demonstrant, gisteren buiten het parlementsgebouw in de Burkinese hoofdstad Ouagadougou. Honderden boze Burkinezen bestormden gisteren het parlement en staken auto’s en documenten in de brand. Ze eisen het vertrek van president Blaise Com
OUAGADOUGOU. Een demonstrant, gisteren buiten het parlementsgebouw in de Burkinese hoofdstad Ouagadougou. Honderden boze Burkinezen bestormden gisteren het parlement en staken auto’s en documenten in de brand. Ze eisen het vertrek van president Blaise Com

Het leger liet donderdag al weten dat de regering en het parlement zijn ontbonden. Ook werd er een avondklok ingesteld en werd de noodtoestand afgeroepen, maar de laatste werd na enkele uren al weer ingetrokken.

Aanleiding voor het plotselinge geweld was een voorstel van de regering om president Blaise Compaoré, die al 27 jaar in het zadel zit, langer te laten aanblijven. De demonstranten vinden het echter de hoogste tijd dat het staatshoofd opstapt. Ze bestormden het parlement, smeten meubilair en computers de straat op en staken een deel van het parlementsgebouw in brand. Het wetsvoorstel werd nog ingetrokken, maar met die kniebuiging namen de betogers geen genoegen.

Waar Compaoré zich momenteel bevindt is onduidelijk, maar hij liet weten niet op te stappen. Hij gaf aan van plan te zijn de overgangsregering te leiden. „Ik ben bereid om met alle partijen het gesprek aan te gaan”, zei hij.

Blaise Compaoré kwam in 1987 na een coup aan de macht. Sindsdien is hij vier keer herkozen, maar de stembusgangen waren verre van onomstreden.

Het is nog de vraag of de oppositie zal instemmen met een eenheidsregering. Een parlementslid van de oppositie vroeg zich verder af of de betogers er genoegen mee zullen nemen. „Het is moeilijk te zeggen wat er nu zal gebeuren, maar het loopt uit de hand want de betogers luisteren naar niemand”, aldus Ablasse Ouedraogo.

Bij de bestorming van het parlement viel zeker één dode, diverse mensen raakten gewond.

Dinsdag gingen al 1 miljoen mensen de straat op om te betogen tegen een nieuwe ambtstermijn voor Compaoré. Het was waarschijnlijk een van de grootste demonstraties ooit in Afrika ten zuiden van de Sahara.

De internationale gemeenschap heeft geschokt op de ontwikkelingen in het Afrikaanse land gereageerd. Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki Moon was „bedroefd over de slachtoffers die de recente gebeurtenissen hebben geëist” en riep alle partijen ertoe op het geweld te staken. Speciaal VN-gezant Mohamed Ibn Chambas zei „het verslechteren van de veiligheidssituatie te betreuren.”

Burkina Faso is een van de armste landen ter wereld. Het land werd in 1960 onafhankelijk van Frankrijk. Couppleger legerkapitein Thomas Sankara (1949-1987) veranderde in 1984 de naam in Burkina Faso, het Land van de Eerlijken. Het is zeven keer zo groot als Nederland en telt circa 17 miljoen inwoners. Ruim 60 procent van de bevolking is moslim en bijna een kwart christelijk.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer