Veenendaal herdenkt zes gefusilleerde verzetsstrijders
VEENENDAAL. Zes verzetsstrijders die op 20 november 1944 tussen Rhenen en Veenendaal werden gefusilleerd als vergelding voor het neerschieten van een Duitser worden de komende maand herdacht. Het Veenendaalse Ichthus College nam het initiatief voor een vernieuwd monument, het planten van zes bomen, een expositie en een herdenkingsplechtigheid.
Onder de slachtoffers waren een Jood, Philip de Leeuw, en de hervormde predikant Bas Ader, die het leven van meer dan 200 Joden redde. Aders weduwe, Jo Ader-Appels, schreef na de Tweede Wereldoorlog het vaak herdrukte boek ”Een Groninger pastorie in de storm”. De weduwe van Philip de Leeuw, Betty Bausch-Polak, verzorgde de laatste jaren op het Ichthus College gastlessen over de oorlog.
Een comité van ouders en docenten van de middelbare school heeft een herdenking georganiseerd. Verscheidene –veelal hoogbejaarde– nabestaanden hebben toegezegd daarbij aanwezig te zullen zijn.
Na een lezing in de Cultuurfabriek in Veenendaal zal Betty Bausch-Polak op woensdagavond 19 november in Museum Veenendaal een expositie openen over de fusillade met niet eerder getoonde foto’s, handschriften en gebruiksvoorwerpen van de betrokkenen, waaronder de Bijbel die ds. Ader in zijn binnenzak droeg toen hij werd doodgeschoten.
Donderdag 20 november verzorgt Betty Bausch-Polak opnieuw een gastles op het Ichthus College. Leerlingen en nabestaanden zullen bij die gelegenheid bij de school zes bomen planten, voor elk slachtoffer één.
’s Middags is een herdenking gepland bij het vernieuwde monument op landgoed Prattenburg aan de Veenendaalsestraatweg in Rhenen. Er worden kransen en bloemen gelegd en gedichten en andere teksten voorgelezen. Verder zal er een minuut stilte in acht worden genomen. Veteranen vormen een erewacht.
De directie van het Ichthus College wil met de herdenkingsplechtigheden Veenendaal en omgeving bewust maken van de betekenis van het monument op de plaats van de fusillade. Met dat doel zal er ook een internetsite in gebruik worden genomen, hetkruisopdeberg.nl.
Constant van den Heuvel, docent geschiedenis aan de Veenendaalse school, werkt aan een boek over de fusillade dat komend voorjaar verschijnt.