Politiek

Veel kritiek op afschaffing VAR voor zzp’ers

DEN HAAG (ANP). Regeldrukwaakhond Actal en werkgeversorganisatie VNO-NCW hebben grote kritiek op een kabinetsvoorstel om de VAR-verklaring voor zzp’ers en freelancers te vervangen door de BGL, de Beschikking geen loonheffingen. Dat bleek woensdag in een hoorzitting in de Tweede Kamer.

29 October 2014 14:49Gewijzigd op 15 November 2020 13:56
beeld ANP
beeld ANP

Actal vreest dat de nieuwe regeling gaat leiden tot meer kosten en administratieve rompslomp voor ondernemers en de maatschappij helemaal niets oplevert. Volgens VNO-NCW is de nieuwe wet niet nodig, maar moet de VAR door de Belastingdienst beter worden gehandhaafd. Ook ZZP Nederland keerde zich al tegen het voorstel van staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën.

Freelancers of zzp’ers hebben om te kunnen werken nu een VAR (Verklaring arbeidsrelatie) nodig van de Belastingdienst. Het kabinet vindt dat die VAR schijnzelfstandigheid in de hand kan werken. Bij de VAR kunnen mensen op papier werken als zzp’er, maar in de praktijk eigenlijk gewoon in dienst zijn. Als dat leidt tot problemen met de Belastingdienst, zijn de financiële consequenties altijd voor de zzp’er. Met de BGL worden de zzp’er én de opdrachtgever verantwoordelijk voor de vraag of er feitelijk sprake is van een dienstbetrekking. Als dat zo is, moet dat leiden tot afdracht van loonbelasting en premies.

Volgens Actal leidt die verantwoordelijkheid voor de opdrachtgever tot meer risico’s voor werkgevers. Die willen dat niet, zullen andere oplossingen zoeken, wat meer kost. De veranderingen irriteren ondernemers, stimuleren hen niet en zijn dus niet goed voor de economische groei, aldus Actal-voorzitter Jan ten Hoopen. De VAR werkt volgens hem. De regeling nu vervangen werkt „contraproductief”.

De sprekers in de hoorzitting noemden de vervanging van de VAR door de BGL ook prematuur, omdat het kabinet juist ambtenaren van verschillende ministeries een onderzoek laat doen naar de groei van het aantal zzp’ers en de gevolgen voor onze economie. „Wij zijn unaniem: dit wetsvoorstel is overbodig, of op z’n minst prematuur”, zei emeritus hoogleraar fiscale economie Leo Stevens.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer