Binnenland

Dordtse CU/SGP bindt strijd aan met stankoverlast

DORDRECHT. De fractie van de ChristenUnie/SGP in de gemeenteraad van Dordrecht bindt de strijd aan tegen de voortdurende stankoverlast in Hollands oudste stad. Commissielid A. de Looze roept inwoners ertoe op zich met hun klachten te melden bij de omgevingsdienst. „Er moet iets gebeuren.”

André Bijl
27 October 2014 11:07Gewijzigd op 15 November 2020 13:53
Fabrieken langs de Oude Maas, gezien vanaf de brug tussen Dordrecht en Zwijndrecht. De ChristenUnie/SGP in Dordrecht bindt de strijd aan met de stankoverlast die de bedrijven veroorzaken. beeld André Bijl
Fabrieken langs de Oude Maas, gezien vanaf de brug tussen Dordrecht en Zwijndrecht. De ChristenUnie/SGP in Dordrecht bindt de strijd aan met de stankoverlast die de bedrijven veroorzaken. beeld André Bijl

De CU/SGP zet zich in voor een duurzame leefomgeving. „Het staat in ons programma dat we wat willen doen tegen de stank- en geluidsoverlast. Dat is gebeurd omdat we nogal wat klachten kregen van inwoners. Daarom heb ik dit ook aan de orde gesteld”, zei De Looze vorige week.

Volgens het commissielid is het met de regelmaat van de klok prijs in de wijken Crabbehof, Krispijn, Zuidhoven en ook de binnenstad. „Vaak gaat het om een zure, chemische lucht die over de stad trekt. Gelukkig is het niet continu het geval, maar een paar keer per week is het toch wel raak. Het heeft ook te maken met de windrichting.” Reacties van bewoners maken duidelijk dat er ook elders sprake is van hinder. De stank komt onder meer van bedrijven rond De Lindtsedijk in de buurt van de brug tussen Dordrecht en Zwijndrecht.

Voor zover bekend blijft de overlast beperkt tot stank en leidt het niet tot tranende ogen of ademhalingsproblemen. „De directeur van de Omgevingsdienst Zuid-Holland-Zuid liet onlangs weten controles uit te laten voeren. Ook wordt de luchtkwaliteit gemeten. Er wordt getoetst aan landelijke normen. Als die worden overschreden, komt de dienst in actie.”

De Looze stelt vast dat de plaatselijke politiek die richtlijnen niet kan veranderen. „Maar we kunnen als inwoners wel de klachtenlijn bellen bij overlast. Als er veel klachten binnenkomen uit een bepaald gebied, kan de omgevingsdienst ingrijpen door strengere eisen te gaan stellen bij het afgeven van milieuvergunningen.”

Volgens de CU/SGP gaat het niet om nieuwe klachten. „Eigenlijk bestaan ze al lang. Het is vreemd dat er nooit iets mee is gedaan. Het lijkt wel alsof inwoners het als een voldongen feit zien, zich bij de overlast neerleggen en de stank gewoon accepteren. Iemand die van onze actie hoorde, liet weten dat iedere gemeente in de Drechtsteden eigenlijk zijn eigen stankprobleem heeft. Die man fietst dagelijks van Dordrecht naar Zwijndrecht en zou vanwege de stank op de brug om de haverklap de Omgevingsdienst kunnen bellen. Hij liet weten dat dit al vijftig jaar het geval is en dat zijn melding dat waarschijnlijk ook niet verandert. Hij zou al blij zijn als de hoeveelheid chemische stoffen zou verminderen, zodat hij niet elke keer door zo’n stankbarrière hoeft te fietsen.”

In de eerste acht maanden van dit jaar kwamen bij de Omgevingsdienst 84 klachten over geur­overlast uit Dordrecht binnen. Van ongeveer de helft daarvan kon de herkomst niet worden herleid. In 40 procent van de gevallen kwam de stank van grote bedrijven en installaties.

De Looze gaat er zich in ieder geval hard voor maken om de overlast te verminderen en roept inwoners ertoe op bij klachten de milieutelefoon te bellen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer