Kerk & religie

Predikant VS verplicht tot homohuwelijk

NEW YORK. Het predikantenechtpaar Knapp in de Amerikaanse staat Idaho wordt bedreigd met gerechtelijke vervolging vanwege de weigering een homohuwelijk te sluiten.

Redactie kerk
27 October 2014 10:36Gewijzigd op 15 November 2020 13:53
David en Evelyn Knapp. beeld lakesidechapel.com
David en Evelyn Knapp. beeld lakesidechapel.com

De dwangsom die David en Evelyn Knapp mogelijk wacht, is niet mals. Elke dag dat zij weigeren een huwelijk tussen twee homo’s te voltrekken, moeten zij mogelijk 1000 dollar betalen. Houden ze hun verzet een week vol, dan zijn ze dus 7000 dollar armer. Daarnaast kan hun een gevangenisstraf van een halfjaar worden opgelegd.

In de Verenigde Staten kan een predikant zowel het burgerlijke als het kerkelijke huwelijk sluiten. Vaak heeft dat plaats tijdens dezelfde plechtigheid.

Twee dagen nadat in de staat Idaho op 15 oktober het verbod op het homohuwelijk was opgeheven, zaten de Knapps al in de problemen. Een man belde met de vraag of het echtpaar Knapp het huwelijk van hem en zijn vriend wilde sluiten. De privékapel in de plaats Coeur d’Alene in Idaho, die het echtpaar Knapp al sinds 1989 exploiteert, leek de beller een geschikte locatie voor de ceremonie. David Knapp maakte duidelijk dat hij geen homohuwelijken sluit. Op grond van de Bijbel is hij er in zijn geweten ten volle van verzekerd dat die verbintenis tegen Gods scheppingsorde is. Dat was kennelijk precies het antwoord dat de aanstaande bruidegom wilde horen. Hij dreigde het predikantenechtpaar voor de rechter te dagen. Ambtenaren van Coeur d’Alene bevestigen dat predikanten verplicht zijn homohuwelijken te sluiten.

De Alliance Defending Freedom (ADF), een conservatieve belangenorganisatie, spant zich inmiddels in om de Knapps buiten rechtsvervolging te houden. Jeremy Tedesco, jurist van de ADF, herinnert eraan dat de voorstanders van het homohuwelijk altijd beweerd hebben dat geen enkele voorganger gedwongen zal worden iets tegen zijn geweten te doen. „Ziehier. Het gebeurt wel en het gebeurt al heel snel na het vrijgeven van het homohuwelijk.” De kwestie is een soort proefproces. Of de verplichting voor alle staten geldt, is een open vraag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer