TWR zorgt voor een glimlach in Cambodja
BARNEVELD. Internet is er nauwelijks in Cambodja. De radio is er daarentegen razend populair. Kinderen uit alle provincies luisteren graag naar de kinderprogramma’s van Trans World Radio (TWR).
Donderdag hield Trans World Radio in Kasteel de Schaffelaar in Barneveld een open dag. De Cambodjaanse Charia You, die sinds 2000 de kinderprogramma’s van TWR coördineert, gaf een presentatie over ”De glimlach van een kind in Cambodja”. „Soms kom ik in een supermarkt waar de radio aanstaat en dan hoor ik ineens een uitzending van Trans World Radio. Daar kan ik echt blij van worden.”
De vrouw –moeder van twee kinderen– vertelde waarom er in Cambodja zo veel kinderen zijn. „De gevolgen van het verschrikkelijke bewind van de Rode Khmer zijn 35 jaar na dato nog altijd merkbaar. Pol Pot en zijn handlangers hebben met hun massamoord een complete generatie weggevaagd. Daarom zijn er relatief zo veel kinderen in Cambodja.” Het land is deze catastrofe volgens haar nog niet te boven. „De kloof tussen arm en rijk is zelfs groter geworden. In onze kinderprogramma’s geven wij niet alleen de Bijbelse boodschap door, maar besteden we ook aandacht aan gezondheid en hygiëne. Wij weten dat het merendeel van de kinderen die naar onze programma’s luisteren ondervoed is. Dat negeren wij niet. De grootste nood van Cambodjaanse kinderen is echter dat zij Jezus moeten leren kennen.”
Zeven keer per week zendt TWR een programma van een kwartier uit, dat via regionale zenders in alle provincies van Cambodja wordt uitgezonden. Een groot aantal brieven is de respons: maandelijks krijgt TWR tussen de 1000 en de 1500 brieven van kinderen. Ieder kind krijgt persoonlijk antwoord. Charia You: „Het is ontroerend om te zien wat de TWR-programma’s uitwerken en hoe de Geest ze gebruikt om in kinderharten te werken.”
TWR-medewerkers rijden met een busje naar dorpen en geven soms radio’s of speakerboxen in bruikleen. Overal in Cambodja worden ‘luistergroepen’ gevormd. Daarbij komt niet alleen de Bijbel, maar komen ook zaken als tandenpoetsen en afval opruimen aan de orde.