Binnenland

Strijen gaat konijnenplaag met haviken te lijf

STRIJEN. De gemeente Strijen gaat roofvogels inzetten om de konijnenplaag het hoofd te bieden waar het gelijknamige dorp mee kampt. Vooral de velden van het gemeentelijk sportcomplex aan de Sportlaan hebben te lijden van het gegraaf van de konijnen.

André Bijl
24 October 2014 19:01Gewijzigd op 15 November 2020 13:51
Strijen wil een havik inzetten om konijnen te vangen. beeld ANP
Strijen wil een havik inzetten om konijnen te vangen. beeld ANP

Het dorp in de Hoeksche Waard heeft al langer last van de dieren. Strijenaren zeggen dat ze er zelf niet veel problemen mee hebben, maar dat de overlast vooral de voetbalvelden treft. Een van de omwonenden geeft aan dat de dieren regelmatig in zijn tuin komen, maar verder niets doen. Volgens hem vreten de konijnen niets op en het is vooral een leuk gezicht als ze er rondlopen. De dieren komen uit de bossen achter de sportvelden. Ze hebben zich in een paar jaar tijd flink vermenigvuldigd.

Dat heeft de plaatselijke Voetbalvereniging Strijen aan den lijve ondervonden. Vorig jaar signaleerde de club al dat de dieren ook op de velden van de zaterdag­tweedeklasser ronddwaalden. „Maar toen bleef het nog binnen de perken”, zegt een vrijwilliger. „Hier en daar een gaatje, aan de rand van het veld. Dat was zo’n probleem nog niet.”

Maar dit najaar is het andere koek. De konijnen hebben de gladgeschoren grasmatten van Strijen ontdekt en met hun vraat- en graafwerk voor forse schade gezorgd. Het bestuur van de club stelde bovendien vast dat de holen en gangen gevaarlijke situaties voor de sporters op­leveren.

Vandaar dat men de gemeente als eigenaar van de velden heeft gevraagd in actie te komen. „Die konijnenfamilie maakt inderdaad aanstalten om zich op het complex te vestigen”, lacht gemeente­voorlichter Ben Hameeteman. Dan serieus: „In de tuintjes en plantsoenen in de buurt valt het allemaal nog mee. Maar op de sportvelden zorgen de konijnen voor behoorlijk wat overlast. Ze graven de hele boel open. De club doet er alles aan om de schade te herstellen, gooit gaten steeds dicht met zand en voert voor wedstrijden en trainingen controles uit, maar je kunt erop wachten dat het een keer fout gaat en iemand zich flink blesseert. De overlast wordt met de maand groter, dus wordt het tijd om in actie te komen.”

Inmiddels heeft het gemeentebestuur van Faunabeheer Zuid-Holland toestemming gekregen om een einde te maken aan de overlast. Daarvoor mag de gemeente een jaar lang alle registers opentrekken. De vergunning biedt zelfs ruimte om de dieren met hagel af te schieten. Maar dat paardenmiddel vindt het college van B en W wat al te rigoureus. „Bovendien ligt het complex in een woonwijk, dus die optie viel af. Uiteindelijk is gekozen voor de inzet van haviken. Dat is bovendien de meest natuurlijke manier om de konijnen te lijf te gaan. Probleem is dat dit wel langer duurt”, voorspelt Hameeteman. Daar komt bij dat de vogels niet het hele jaar ingezet kunnen worden. „Ze moeten bijvoorbeeld niet in de rui zijn.”

Inmiddels heeft de gemeente een bedrijf gevraagd om een afgerichte havik in te vliegen. Om welk bedrijf het gaat en wanneer de vogel voor het eerst de lucht ingaat, zegt Hameeteman niet. „Dat moet in alle rust en stilte gebeuren. Anders komt er publiek op af, en dat gaat ten koste van het resultaat. De afspraak is dat we zeer terughoudend zijn met informatie hierover.”

Misschien gebeurt dat ook wel doordat het nieuws dat er binnenkort een havik over het complex aan de Sportlaan ‘waakt’ al voor de nodige onrust zorgde. Bewoners waren bang dat hun kippen, katten of andere huisdieren een prooi zouden worden van de roofvogels. „Dat is uitgesloten”, zegt Hameeteman. „Die vogels zijn speciaal getraind om konijnen te vangen. Bovendien cirkelen ze niet de hele dag rond. Het is een samenspel van valkenier en havik. Zodra de valkenier vanaf een beschutte plek een konijn spot, geeft hij de vogel een signaal en gaat die erop af.”

De buren van het gemeentelijk sportpark hebben niet al te veel vertrouwen in de aanpak. „De gemeente trekt er een jaar voor uit”, zegt een omwonende. „Dat is wel nodig ook. Voordat die havik al die konijnen te pakken heeft, hebben die beestjes weer voor nieuwe aanwas gezorgd.”


Terschelling mag konijnen niet doden

AMSTERDAM (ANP). De komende drie weken mogen op Terschelling geen konijnen worden gedood. Dat bepaalde de rechter in Amsterdam gisteren. De maatregel loopt vooruit op een zaak van stichting De Faunabescherming tegen het ministerie van Economische Zaken.

De stichting wil dat de jacht op konijnen op het Waddeneiland stopt. Het ministerie heeft jagers de opdracht gegeven ze te vangen of te doden, omdat de tienduizenden dieren schade veroor­zaken aan vee en gewassen.

Aanvankelijk zou het beroep van de stichting gisteren dienen, maar de rechter heeft de zaak uitgesteld tot 12 november omdat hij wil dat Staatsbosbeheer ook aanwezig is.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer