Het Cheider: kinderen achter kogelvrij glas
AMSTERDAM. Een steviger hek, betere camera’s, kogelvrij glas. De spanningen in het Midden-Oosten werken door in Nederland: de orthodox-Joodse school in Amsterdam voert het beveiligingsniveau op. Christenen zamelen er geld voor in.
Al bijna een halfjaar staat er een keet-op-palen bij Het Cheider, de school in de wijk Buitenveldert aan de zuidrand van Amsterdam. „Daar zitten elke dag minstens twee agenten in. Die hebben de laatste tijd meerdere keren mensen gesignaleerd die niet konden uitleggen wat ze er te zoeken hadden en die ze daarom graag wegstuurden”, zegt dr. M. van Campen, voorzitter van de stichting Vrienden van Het Cheider, die de school sinds 1988 financiële steun biedt bij de beveiliging.
Er blijken nu extra maatregelen nodig. „Inspectie door de gemeente leverde een aantal aandachtspunten op. Het hoge hek rond de school moet worden vervangen door een steviger exemplaar. De elektronische beveiliging voldoet niet meer aan de vereisten. Het gebouw zelf moet ook worden aangepast. Een deel van de ruiten krijgt kogelvrij glas.”
Zeggen en doen zijn twee zaken: „De overheid stelt dit vast, maar betaalt er niet aan mee. Nóg niet, althans”, zegt dr. Van Campen. „We hebben daar al vaak aandacht voor gevraagd. De SGP-fractie in de Tweede Kamer heeft zich ervoor ingezet, maar tot nu toe tevergeefs. We zijn bij het ministerie van Justitie geweest en dat verwees ons door naar het ministerie van Onderwijs. Voorlopig wijst iedereen naar elkaar. De overheid betaalt wel de keet en de marechaussees die er de wacht houden, maar die maatregel wordt per 1 januari beëindigd.”
Ereschuld
Het Cheider werd in 1974 gesticht; het gebouw is van 1994. „Nieuwere Joodse gebouwen zijn vanaf het begin strenger beveiligd. Om een bestaand gebouw als deze school aan te passen, zijn er honderdduizenden euro’s nodig. Deze school heeft twee dingen al sinds de oprichting zelf moeten betalen: het Joods-religieuze onderwijs en de beveiliging. Aan dat laatste helpen we graag mee.”
De stichting heeft daarvoor twee motieven. „Het eerste is dat we een ereschuld richting het Joodse volk hebben. Er zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland veel Joden verborgen, maar er zijn er ook heel veel omgekomen. Ons tweede motief is dat de Joden beminden om der vaderen wil zijn, zoals Paulus daarover in zijn Romeinenbrief spreekt.”
De Vrienden van Het Cheider streefden er de afgelopen periode naar 45.000 euro per jaar bijeen te brengen. Nu is een actie gestart om 100.000 euro extra in te zamelen voor de aangescherpte veiligheidsmaatregelen. „Het is erg dat dit in ons land nodig is, maar de spanningen in het Midden-Oosten werken hier door. Dat hebben we vaker zien gebeuren. Tijdens de Golfoorlog was de dreiging zo reëel dat er containers opgestapeld stonden rond de school.”
Op 24 mei dit jaar schoot een oud-Syriëstrijder vier mensen dood in het Joods Museum in Brussel. „Mede daardoor heeft de overheid ook in Nederland momenteel extra aandacht voor de veiligheid van Joodse gebouwen.”
Schoolbusjes
Het schoolplein is alleen toegankelijk via een bewaakte poort in het hek. Ook het schoolvervoer is beveiligd. „De leerlingen komen uit een gebied dat zich uitstrekt van Lelystad tot Den Haag. De busjes waarmee ze worden opgehaald, zijn voorzien van kogelvrij glas en communicatieapparatuur waarmee snel alarm kan worden geslagen.” Dat moet allemaal wel betaald worden.
„Het is moeilijk voor te stellen dat kinderen in Nederland zo naar school moeten”, vindt dr. Van Campen. „Door hun kleding, keppeltje en haarlokken zijn orthodox-Joodse leerlingen herkenbaar; ze worden vaak nageroepen en uitgescholden. De laatste tijd zijn de angstgevoelens toegenomen; kinderen zijn bang om over straat te gaan. Een schrijnende situatie. Ruim zeventig jaar geleden was de samenleving niet echt alert op het gevaar voor onze Joodse landgenoten. We hopen en bidden dat christenen nu waakzamer zijn.”