Onderzoek: Bijna helft Britten zegt ongelovig te zijn
LONDEN. In vijftig jaar tijd is het aantal mensen zonder religie in Groot-Brittannië gegroeid van 3 procent van de bevolking naar ongeveer de helft.
Dat blijkt uit een onderzoek van Ben Clements van de onderzoeksorganisatie British Religion in Numbers. Clements analyseerde gegevens over meer dan 20.000 mensen, daarbij geassisteerd door onderzoekers van universiteiten van Manchester, Oxford en Nottingham.
De bevindingen illustreren een aardverschuiving in het Britse kerkelijke landschap. De onderzoekers spreken van een massale overgang naar atheïsme en agnosticisme. Als de trend doortzet, zullen er binnen enkele tientallen jaren weinig anglicanen en geen methodisten meer in Engeland zijn. Alleen rooms-katholieken en kleine groepen blijven stabiel.
Van de ondervraagde Britten geeft 44,7 procent aan tot geen enkele godsdienst te behoren. Bij volwassenen onder de 25 jaar ligt dit aantal fors hoger: bijna twee derde. Een derde van de ondervraagden zegt tot de Kerk van Engeland te behoren, en één op de tien noemt zichzelf rooms-katholiek. Slechts 1,6 procent is moslim. Van de groep 18- tot 24-jarigen is 14,2 procent anglicaan en 8,5 procent rooms-katholiek. Onder de anglicanen zijn relatief veel vrouwen, onder de niet-gelovigen relatief veel manen. In de Kerk van Engeland ligt de gemiddelde leeftijd van de leden op 53,7 jaar. Van degenen die zeggen geen godsdienst aan te hangen is de gemiddelde leeftijd 43,3 jaar.
Als kerken groeien, komt dit vooral door immigratie, zegt prof. D. Voas, codirecteur van British Religion in Numbers. „De reden voor de terugloop in kerkbezoek is niet dat volwassenen de kerk verlaten, maar dat hun kinderen niet hetzelfde patroon laten zien als hun ouders. Het is een falen om de oude generatie kerkgangers te vervangen door een nieuwe.”
Volgens analisten staan kerken voor de uitdaging om jongeren te bereiken als zij in de toekomst niet irrelevant willen worden. Ruth Gledhill van het Engelse tijdschrift Christian Today verwijst naar het feit dat een „door mannen gedomineerde leiding de discriminatie van vrouwen en homoseksuelen tot een kenmerk van de orthodoxie heeft gemaakt.”
Correctie
Christian Today
Het citaat van Ruth Gledhill in het artikel over kerkverlatingscijfers in Groot-Brittannië (RD 21-10) kwam niet uit het Amerikaanse tijdschrift Christianity Today, maar uit het Engelse Christian Today.