Foliumzuur verlaagt kans op autisme
UTRECHT. Het Autisme Kenniscentrum adviseert vrouwen die zwanger willen worden om méér foliumzuur te slikken dan de Gezondheidsraad voorschrijft. Daarmee wordt de kans op een autistisch kind 27 tot 40 procent kleiner.
Dat meldt het Algemeen Dagblad vandaag. Zwangere vrouwen wordt nu al aangeraden dagelijks 400 microgram foliumzuur te slikken. Dat verlaagt het risico op de geboorte van een kind met schisis (hazenlip) of open ruggetje aanzienlijk.
Annelies Spek, hoofd van het Autisme Kenniscentrum, adviseert echter 600 microgram. Daarvoor baseert ze zich op diverse internationale onderzoeken. „We hopen dat de Gezondheidsraad ons advies overneemt, maar dat kan nog een tijd duren. Daarom willen we aanstaande ouders nu al informeren. Vooral als autisme bekend is in de familie, wat de kans op een autistisch kind veel groter maakt, is dit belangrijk.”
Een hogere dosering kan volgens de Gezondheidsraad in elk geval geen kwaad. Die stelt een bovengrens van 1000 microgram per dag. Het advies van het Autismecentrum is om tussen de één en drie maanden voorafgaand aan een gewenste zwangerschap te beginnen met het slikken van foliumzuur en dat te blijven doen tot de aanstaande moeder twee maanden zwanger is.
Volgens het Autismecentrum is de aandoening minder erfelijk bepaald dan tot dusver werd aangenomen, namelijk niet voor 90 procent, maar voor 35 tot 60 procent. Omgevingsfactoren zouden een grotere rol spelen dan gedacht.
De farmaceutische industrie brengt nu tabletjes van 400 en 500 microgram foliumzuur op de markt. Voor het slikken van 600 microgram is dus anderhalve tablet nodig van 400 microgram.