Politiek

Zondagswet blijft voorlopig bestaan

DEN HAAG. De Zondagswet blijft voorlopig bestaan. Onmiskenbaar dankzij CU en SGP. Het was maar een minuscuul briefje dat minister Plasterk van Binnenlandse Zaken eind vorige week naar de Tweede Kamer stuurde. Hij meldde daarin dat het kabinet voorlopig geen uitvoering gaat geven aan een motie over afschaffing van de Zondagswet die de Tweede Kamer in december 2012, dus bijna twee jaar geleden aanvaardde.

Redactie politiek
20 October 2014 11:48Gewijzigd op 15 November 2020 13:43
Minister Plasterk. beeld ANP
Minister Plasterk. beeld ANP

De Zondagswet stelt regels voor het respecteren van rust rond religieuze bijeenkomsten. Volgens Plasterk is er weinig bekend over de werking van de Zondagswet in de praktijk. De regering wil daarom onderzoeken hoe de wet op dit moment in de praktijk functioneert. Tevens wil de minister weten wat de gevolgen zijn van het intrekken van de wet. En ook hoe dat zal worden ervaren in de samenleving. Plasterk zal de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) bij het onderzoek betrekken. Wanneer de Kamer nadere informatie krijgt, schrijft de bewindsman niet.

Het kattebelletje van Plasterk toont aan dat het kabinet geen prioriteit geeft aan de afschaffing van de Zondagswet. Waarom duurt het anders bijna twee jaar voor de bewindsman deze brief van zeven zinnen en dertien regels opstelde?

Dat het kabinet de kwestie wil onderzoeken en niet klakkeloos de wens van de Kamer honoreert, toont aan dat de regering in de nabije toekomst geen gedoe wil rond de Zondagswet. Opmerkelijk is ook dat Plasterk niet alleen wil weten wat de gevolgen zijn van de afschaffing, maar ook hoe zo’n afschaffing wordt ervaren in de samenleving.

De bewindsman wil kennelijk rekening houden met de gevoeligheden die afschaffing met zich meebrengt. En het is geen geheim dat die gevoeligheden vooral aanwezig zijn bij ChristenUnie en SGP en hun achterban. Vanwege gedoogsteun die deze partijen geven aan het kabinetsbeleid, wil de regering ook rekening houden met hun wensen.

Of de voorstanders van afschaffing akkoord gaan met de voornemens van de regering, zal in de eerste week van november blijken. Dan behandelt de Tweede Kamer de begroting van Binnenlandse Zaken voor 2015.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer