Link tussen frisdrank en celveroudering
SAN FRANCISCO. De consumptie van cola en andere frisdranken lijkt in verband te staan met versnelde celveroudering, melden onderzoekers van de universiteit van San Francisco deze week.
De wetenschappers vroegen 5300 gezonde volwassenen tussen 20 en 65 jaar oud naar hun frisdrankconsumptie en onderzochten het DNA van hun witte bloedcellen. De resultaten van hun studie werden deze week online gepubliceerd in the American Journal of Public Health.
Uit het onderzoek komt naar voren dat deelnemers die veel suikerhoudende frisdranken consumeerden kortere telomeren hadden in hun witte bloedcellen dan deelnemers die weinig tot geen frisdrank dronken. Telomeren bevinden zich aan de uiteinden van chromosomen. Ze zijn te vergelijken met het plastic uiteinde van schoenveters. Naarmate cellen verouderen, worden de telomeren korter. Bij iedere celdeling rafelt het uiteinde een stukje uit en uiteindelijk kan de cel niet meer delen en sterft.
„Regelmatige consumptie van suikerhoudende frisdrank kan het ziekterisico vergroten, niet alleen door het belasten van de suikerstofwisseling, maar ook door versnelde weefselveroudering”, zegt hoofdonderzoeker psychiater prof. Elissa Epel op de website van de universiteit. „Dit is de eerste studie waarin een verband is gevonden.” Epel voegt er wel aan toe dat het onderzoek slechts een link legt en geen oorzakelijk verband aantoont.
Al langer liggen frisdranken onder vuur in verband met het groeiend aantal kinderen en volwassenen met overgewicht en de daaraan verbonden ziekterisico’s. Vorige maand nog werd in een Israëlische studie, gepubliceerd in het vakblad Nature, een link gelegd tussen kunstmatige zoetstoffen –die suiker vervangen in lightfrisdranken en toetjes– en een verhoogd risico op suikerziekte. Als de onderzoekers muizen water gaven waaraan suiker en zoetstof waren toegevoegd, ontwikkelden de dieren vaker ongevoeligheid voor glucose dan wanneer ze puur water kregen of water met alleen suiker. Ook veranderde de samenstelling van de darmbacteriën.
Nederlandse voedingswetenschappers als prof. dr. J. Seidell, verbonden aan het VUmc, roepen al langer dat mensen beter water kunnen drinken dan suikerhoudende frisdranken of de lightvarianten daarvan.