EKD-preses: Godsnaam in grondwet Europa
In de toekomstige Europese grondwet mag de naam van God niet ontbreken.
De preses van de Evangelische Kerk in Duitsland (EKD) in Rheinland, Nikolaus Schneider (Düsseldorf), heeft zich daarvoor uitgesproken tijdens de synode van de EKD, vorige week in Bad Neuenahr. Voor verschillende bij de synode aanwezige kerkleiders uit geheel Europa kan de Duitse grondwet een voorbeeld zijn, zo vond Schneider. Die grondwet begint met de woorden: „In verantwoording voor God en de mensen.” De verwijzing moet, aldus de voorzitter, echter ook rekening houden met het feit dat de Europese cultuur eveneens wezenlijke impulsen van het Jodendom en de islam ondergaan heeft. „Niet alleen de christenheid kan op een verwijzing aanspraak maken.”
De mening van de Europese kerken bleek niet eenduidig in de vooruitblik van deze kerken op de Europese grondwet, die komende zomer opnieuw in de Europese Unie ter sprake zal komen. Een vertegenwoordiger van de protestantse kerken in Frankrijk onderstreepte de neutraliteit van de grondwet en de voor Frankrijk traditionele strikte scheiding van kerk en staat. De Franse protestanten staan volgens hen een opener vorm van laïcisme voor, waarbij de religie ook een sociale en een politieke dimensie kent en niet wordt beperkt tot de privé-sfeer. Desondanks zijn de Fransen tegen een verwijzing naar de christelijke achtergrond van Europa in de grondwet.
De vertegenwoordiger van de Verenigde Protestantse Kerk in België betreurde het dat het tot nu toe niet gelukt is in de grondwet te verankeren dat Europa Joods-christelijk en hier en daar islamitisch erfgoed heeft. De verwijzing beperkt zich tot de religieuze, spirituele en humanistische erfenis.
Voor de Rijnlandse kerk blijft het protestantisme in Europa een belangrijk thema. Daarom heeft men ook geenszins de eis van een Europese evangelische synode opgegeven, aldus de Rijnlandse preses.