Christenen in Sri Lanka vrezen weer voor geweld
De president van Sri Lanka heeft gewaarschuwd voor een nieuwe hetze tegen christenen. Hij heeft daarbij aangekondigd dat iedereen die zich daaraan schuldig maakt, streng zal worden gestraft.
In een publieke verklaring deed president Chandrika Bandaranaike Kumaratunga een appèl op de media om te helpen „etnische en godsdienstige harmonie” te bevorderen. De verklaring kwam nadat de regering geheime informatie had ontvangen dat boeddhistische lobbygroepen met politieke ruggesteun bezig waren om aanvallen tegen christenen te provoceren.
Een golf van antichristelijk geweld werd in december op het nippertje voorkomen na de plotselinge dood van een van de bekendste monniken in Sri Lanka, Gangodawila Soma. Hij stierf half december tijdens een bezoek aan Rusland. Hoewel autopsie uitwees dat hij een natuurlijke dood stierf, hebben de media in Sri Lanka een waas van geheimzinnigheid rond zijn dood verspreid en gewezen op een mogelijke samenzwering door christenen. Enkele volgelingen van de monnik stelden zelfs dat Soma op nummer 4 stond van doelwitten van een niet nader genoemde christelijke groep.
Op de staatsbegrafenis van Soma, aan de vooravond van Kerst, heeft een kleine groep van nationalistische monniken opgeroepen tot een „heilige oorlog” tegen christenen. In de laatste week van het jaar 2003 signaleerde de Evangelische Alliantie van Sri Lanka twintig incidenten van gewelddadige aanvallen tegen christenen en Tamils. Minstens vijftien mensen werden daarbij verwond.
Een man werd tijdens een begrafenis zwaar mishandeld toen hij als christen werd geïdentificeerd. Twee kerken in een district ten oosten van de hoofdstad Colombo werden ook aangevallen. Extreme nationalisten trokken de straat op.
Op 29 december protesteerden talloze boeddhistische monniken tegen de „onethische bekeringen” door christenen en eisten dat antibekeringswetten onmiddellijk van kracht zouden worden. Duizenden kleurenposters met antichristelijke slogans waren te zien in de straten van Colombo. Christelijke liefdadigheidsorganisaties, zoals World Vision, werden in het bijzonder doelwit van aanslagen.
Vorig jaar november was er in Sri Lanka reeds sprake van de voorbereiding van een antibekeringswet. Deze zou een einde moeten maken aan de bekeringsmethodes van de evangelische gemeenschap in het land. Volgens de indieners probeert deze jonge christelijke beweging mensen te werven door omkoping en afpersing. Een gezamenlijk comité van boeddhistische en hindoeïstische leiders heeft zes maanden gewerkt aan een wetsvoorstel dat „onethische bekeringen” wil uitsluiten. Aan de voltooiing van deze wet wordt nog gewerkt.
Boeddhisten en hindoes maakten bij de laatste telling 83 procent uit van de bevolking op Sri Lanka. Boeddhisten vormen met 65 procent veruit de grootste groep. De laatste jaren is het aantal christelijke bekeringen in de door oorlog verscheurde gebieden echter opmerkelijk toegenomen. In veel steden worden veel kerken gebouwd.