Wetsvoorstel prostitutie niet bij voorbaat kansloos
DEN HAAG. CU, PvdA en SP presenteerden vrijdag een initiatiefwet om uitbuiting in de seksbranche beter tegen te kunnen gaan. Wie willens en wetens een bezoek brengt aan een prostituee die onder dwang moet werken, moet volgens hen een celstraf of een boete krijgen. Drie vragen.
Waar komt het idee voor de wet vandaan?
Tot degenen die al jaren pleiten voor ruimere strafbaarstelling behoren in elk geval politie en justitie. Ook Corinne Dettmeijer, de Nationaal Rapporteur Mensenhandel, is voor. Wat deze pleitbezorgers verbindt, is de overtuiging dat een prostituant die blind is voor harde signalen van uitbuiting moet kunnen worden aangesproken op zijn verantwoordelijkheid. In het ergste geval moet hij strafbaar kunnen worden gesteld.
Is het met zulke vooraanstaande pleitbezorgers niet vreemd dat het bezoeken van een uitgebuite prostituee nog niet strafbaar is?
Best wel, ook omdat de politieke discussie over deze kwestie al jaren loopt. Overigens deden CDA en PvdA in 2009 al een poging om een bepaalde vorm van strafbaarstelling in te voeren. Hun voorstel kwam erop neer dat alle prostituees zich zouden moeten registreren, waarna het bezoeken van niet-geregistreerde prostituees strafbaar zou zijn. In dat voorstel moest de klant zich er dus van vergewissen dat een prostituee geregistreerd was. Het niet voldoen hieraan was als overtreding strafbaar gesteld.
Nadat minister Opstelten was aangetreden nam hij dit voorstel over, maar vorig jaar schoot de Eerste Kamer het alsnog af. Volgens de Senaat was de strafbaarstelling praktisch onuitvoerbaar en niet te handhaven. Er is dus zeker ruimte voor dit nieuwe initiatief.
Komt dit voorstel wel door het parlement?
Die mogelijkheid is zeker reëel. CDA en SGP steunen CU, PvdA en SP en daarmee zijn er al 74 Tweede Kamerleden voor. Van belang is verder dat het initiatief inmiddels de sympathie heeft van Opstelten. Aanvankelijk betoogde hij dat het willens en wetens bezoeken van een uitgebuite prostituee onder de huidige wet al strafrechtelijk kan worden vervolgd. In maart wees een inventariserend onderzoek van een strafrechtdeskundige echter uit dat er aan zo’n vervolging grote haken en ogen zitten.
Het onderzoek nam verder Opsteltens vrees weg dat een aparte strafbaarstelling voor prostituanten juridisch zou rammelen. Daar was volgens de onderzoeker, die daarbij verwees naar het verbod op heling, geen sprake van. Die geruststelling geeft mogelijk de doorslag bij de VVD.