Scherpe kritiek AzG op Europese ebola houding
FRANKFURT (ANP). De kritiek op de internationale inzet tegen de ebola-epidemie in West-Afrika zwelt steeds meer aan. Artsen zonder Grenzen heeft scherpe kritiek op de Europese Unie en de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. De uitbraak is lange tijd onderschat en nu zet men in op reisbeperkingen zonder de besmettingshaard aan te pakken, aldus de organisatie.
„Door eerder optreden had de epidemie begrensd kunnen worden”, zegt Tankred Stöbe voorzitter van Artsen zonder Grenzen in Duitsland in een interview met de krant Frankfurter Rundschau van vrijdag. Reisbeperkingen zijn één ding maar de ziekte kan alleen ter plaatse bestreden worden, zegt de Duitse arts. „De wereldgemeenschap moet nu vastberaden en snel handelen. We hebben opgeleid personeel en meer bedden nodig in de drie zwaarst getroffen landen; Guinee, Liberia en Sierra Leone.”
Daarnaast moet er volgens Artsen zonder Grenzen „eindelijk ook geld worden gestoken in onderzoek naar vaccins en medicijnen tegen ebola”. De VS sturen militairen en Europa weifelt. Zelfs het evacueren van besmette hulpverleners is niet goed geregeld, aldus Stöbe. Een Franse verpleegster moest door een Amerikaanse firma worden overgevlogen via de deelstaat Georgia.
Ook de WHO krijgt ervan langs. „We hebben al in maart gewaarschuwd voor verspreiding van het ebolavirus. In juni was de epidemie niet meer te controleren. Maar zelfs de WHO reageerde alleen maar afwachtend”, aldus Stöbe. Bij bondskanselier Angela Merkel ving zijn organisatie eveneens bot. „We hebben de verantwoordelijke diensten vroegtijdig van informatie voorzien maar er is weinig gebeurd.”
Experts bevraagd door persbureau Bloomberg schetsen tegelijkertijd een ontluisterend beeld van de WHO en de reactie op de ebola-uitbraak. Slechte communicatie, gebrek aan leiderschap en geldtekort plaagden de organisatie dit voorjaar. De WHO wordt gekenmerkt door „een cultuur van stagnatie, denkt niet voortvarend na over het aanpakken van problemen, en ziet zichzelf meer als een technisch agentschap dan een wereldleider”, aldus professor wereldgezondheid Lawrence Gostin van Georgetown University in Washington.