Politiek

Veel veranderingen in pensioenwereld op til

DEN HAAG (ANP). In de pensioenwereld gaat volgend jaar veel veranderen. Dat komt door twee belangrijke nieuwe wetten die op 1 januari van kracht worden. Volgens het kabinet zullen die ervoor zorgen dat de pensioenfondsen straks in veiliger vaarwater komen en dat de pensioenpremies fors omlaaggaan. Maar er zijn ook schaduwkanten.

16 October 2014 20:05Gewijzigd op 15 November 2020 13:40

Met de eerste nieuwe pensioenwet is het parlement al eerder dit jaar akkoord gegaan. Die houdt in dat werknemers voortaan minder belastingvrij opzij kunnen leggen voor hun oude dag. Volgens het kabinet kan de jaarlijkse pensioenopbouw wel wat worden verlaagd, omdat iedereen voortaan toch later met werken stopt. Er is dus meer tijd om voor het pensioen te sparen.

De schatkist profiteert van deze ingreep, want die levert jaarlijks bijna 3 miljard euro op. Dat is de grootste besparing uit het regeerakkoord.

De tweede wet op pensioengebied is donderdag met ruime meerderheid door de Tweede Kamer aangenomen. Naast de regeringspartijen VVD en PvdA en de ‘bevriende’ oppositiefracties D66, ChristenUnie en SGP stemden ook GroenLinks en het onafhankelijk Kamerlid Roland van Vliet voor.

Over het draagvlak in de Senaat, die de wet nog moet behandelen, hoeft staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) zich dan ook geen zorgen te maken. Dat is wel eens anders, want in de Eerste Kamer heeft de regeringscoalitie geen meerderheid.

De tweede pensioenwet bevat nieuwe spelregels waaraan pensioenfondsen zich moeten houden. Die worden een stuk strenger dan nu. Fondsen moeten hogere financiële buffers gaan aanhouden. Daardoor kunnen ze hun pensioenen niet meer zo makkelijk ieder jaar aan het prijspeil aanpassen.

Volgens het kabinet is deze aanscherping nodig om te voorkomen dat de pensioenfondsen in de toekomst weer in problemen raken. Veel fondsen zagen zich afgelopen jaren gedwongen hun pensioenen te verlagen.

Samen moeten de twee pensioenwetten zorgen voor een daling van de pensioenpremies. Volgens het Centraal Planbureau kunnen die met 4,5 miljard euro omlaag. Of die berekening uitkomt is afwachten. De pensioenpremies worden niet vastgesteld door de overheid, maar door de pensioenfondsen. Die worden bestuurd door de werkgevers en bonden. En vooral de bonden zijn niet bepaald enthousiast over alle veranderingen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer