Politiek

Conclusies en aanbevelingen voor ICT overheid

DEN HAAG (ANP). De Kamercommissie onder leiding van VVD’er Ton Elias deed er 2 jaar over om haar vinger te krijgen achter blunders van de rijksoverheid met ICT-projecten. Een greep uit de belangrijkste bevindingen en aanbevelingen:

15 October 2014 15:45Gewijzigd op 15 November 2020 13:37
  • De rijksoverheid heeft grote ambities met ICT, maar ze heeft de projecten niet onder controle. Taken en verantwoordelijkheden zijn vaag en versnipperd. Daardoor duren projecten veel langer dan gepland, kosten ze meer geld en voldoet ook het eindresultaat niet. Om dit soort flaters te voorkomen, pleit de commissie voor een nieuw Bureau ICT-toetsing (BIT) voor vooralsnog 5 jaar. Dit in omvang beperkte bureau moet de beleidsplannen waarin ICT voorkomt, vooraf toetsen aan tien basisregels.

  • Zowel het kabinet als de Tweede Kamer heeft weinig verstand van ICT. Daardoor beseffen ze niet dat veel beleid samenhangt met de (on)mogelijkheden van ICT. Daarom stelt de Kamer te veel eisen en zegt de minister die te snel toe zonder de gevolgen te kennen. De Kamer moet haar kennis opvijzelen en voorstellen eerst laten bekijken door het BIT. Het kabinet moet bij de besluitvorming speciaal aandacht schenken aan de benodigde ICT.

  • Er is geen totaaloverzicht van de kosten van ICT-projecten. Het kabinet schafte dat in 1995 af wegens „gebrek aan praktisch nut”. De commissie betreurt dat ernstig en pleit voor de herinvoering van zo’n overzicht, waarin alle kosten zijn opgenomen, inclusief die voor personeel, beheer en onderhoud van de automatiseringssystemen. Ook de kosten van zelfstandige bestuursorganen met een publiekrechtelijke taak moeten hierin staan.

  • De organisatie en structuur van projecten is zwak en in de aanbesteding zitten perverse prikkels. Contracten zijn stevig maar verdwijnen in de la waarna leveranciers extra kosten declareren. De commissie vindt onder meer dat de aanbestedingsprocedure anders moet. Ook moet de coördinerend ambtenaar op de ministeries (CIO) meer bevoegdheden krijgen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer