Inkopers politie geschorst, anderen in vizier
DEN HAAG (ANP). De directeur Facility Management en vier andere inkopers van de politie zijn dinsdagochtend buiten dienst gezet. Ze worden volgende week geschorst, zegt de korpschef van de Nationale Politie Gerard Bouman in een gesprek met het ANP.
In een strafrechtelijk onderzoek naar corruptiepraktijken rond de aanbesteding van politievoertuigen heeft justitie niet alleen politiemensen op de korrel, maar ook mensen van buiten. Wie dat zijn en om hoeveel verdachten het gaat, wilde het Openbaar Ministerie dinsdag niet kwijt. „In corruptiezaken gaat het om twee kanten van dezelfde medaille”, aldus een woordvoerder.
Bouman is tot zijn „ingrijpende” besluit tot schorsing gekomen, omdat de integriteit van de politie van het „allergrootste belang” is. Het gaat om politiemensen die waren betrokken bij de aanbesteding van politievoertuigen. Ook komt er vanaf volgende week een groot intern onderzoek naar de inkoop binnen de hele Nederlandse politieorganisatie.
„Mijn besluit is geen beschuldiging aan de betrokken collega’s”, benadrukt Bouman. „Maar het belang van de integriteit van de politie moet in deze kwestie nu gaan voor hun persoonlijk belang.” Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie noemde de maatregel in een reactie „pijnlijk maar noodzakelijk”.
De politie heeft signalen gekregen dat de aanbesteding van voertuigen niet volgens de regels is verlopen. De Rijksrecherche doet daar nu onderzoek naar en er loopt een strafrechtelijk onderzoek.
„Door de lange duur van het Rijksrechercheonderzoek ontstaan veel speculaties”, constateert de politiebaas. Daarom was zijn maatregel onontkoombaar. „Want professionaliteit, integriteit en de betrouwbaarheid van de politie mogen nooit ter discussie staan.”
Volgende week begint dus ook een intern onderzoek naar de inkoop binnen de hele Nederlandse politieorganisatie, laat Bouman weten. „Met iedereen binnen de inkoop bij de politie wordt gesproken. We gaan volledig schoon schip maken. Iedereen mag dan ook vrijuit spreken over de situatie. Als er dingen niet in orde zijn, moet dat uit de organisatie.”
Bouman onderstreept dat zijn betrokken medewerkers pas schuldig zijn als dat onomkeerbaar is vastgesteld. De korpschef kan nu geen inhoudelijk oordeel vellen. „Als blijkt dat het onderzoek onvoldoende oplevert, moeten we er goed voor zorgen dat ze eerherstel krijgen.”
Per jaar koopt de Nationale Politie gemiddeld voor ongeveer 1,4 miljard euro in.