Kwart Britse jongeren voelt zich online gelukkiger
Een kwart van de Britse jongeren tussen de 15 en de 18 jaar oud voelt zich online gelukkiger dan in het echte leven. Een evengrote groep geeft aan verslaafd te zijn aan sociale media.
Dat blijkt uit een enquête van BBC Newsbeat onder ruim duizend Britse jongeren. Toch vinden de meeste jongeren fysieke relaties belangrijker dan virtuele. Van de ondervraagde jongeren geeft 66 procent aan dat ze meer waarde hechten aan vrienden die ze persoonlijk kennen, dan aan online vrienden of volgers.
Het onderzoek maakt eens te meer duidelijk dat sociale media een integraal onderdeel zijn van het leven van de meeste jongeren. Slechts één procent van hen geeft aan nooit sociale media te raadplegen vanwege sociale redenen.
Facebook is nog altijd het populairst; 89 procent van de jongeren heeft er een account. Facebook wordt gevolgd door Twitter (62 procent) en Snapchat (58 procent).
Eenderde van de jongeren zegt een fysieke ontmoeting te hebben gehad met iemand die ze via sociale media hebben leren kennen. Psychologe dr. Emma Short zegt tegenover Newsbeat dit een zorgelijke ontwikkeling te vinden. „Je kunt er niet zomaar vanuit gaan dat vreemden die we online ontmoeten zijn wie ze zijn. Zelfs veiligheidsexperts vinden het lastig om de identiteit van accounts te verifiëren. Wat mensen online over zichzelf vertellen is vaak maar een heel klein deel van hun leven.”
Uit het onderzoek van Newsbeat komt verder naar voren dat 25 procent van de jongeren zegt verslaafd te zijn aan sociale media. Een evengrote groep zegt te wensen dat ze met sociale media konden stoppen. Meer dan de helft van de ondervraagden, 51 procent, geeft aan dat ze het belangrijk vinden hun binnenkomende berichten direct te bekijken.