Miljardensteun voor wederopbouw Gazastrook
CAIRO. Tijdens de donorconferentie voor de wederopbouw van de Gazastrook in de Egyptische hoofdstad Caïro is zondag 5,4 miljard dollar (bijna 4,3 miljard euro) opgehaald.
Dat maakte de Noorse minister van Buitenlandse Zaken Borge Brende bekend. Noorwegen was een van de initiatiefnemers van de conferentie.
Het geld is onder meer bedoeld om de schade te herstellen die werd aangericht op de Gazastrook door Israëlische bombardementen in juli en augustus.
De Palestijnen kunnen onder meer op bijna 800 miljoen euro rekenen vanuit Qatar. De Europese Unie draagt 415 miljoen euro bij en de Verenigde Staten 315 miljoen euro. In dat bedrag zit ook de steun van 150 miljoen euro, die de Amerikanen eerder al hadden aangekondigd.
Naar de top in Caïro kwamen ministers uit tientallen landen. Namens Nederland was minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) bij de conferentie in Egypte. Die maakte bekend dat Nederland dit jaar 12 miljoen euro uittrekt voor de steun aan de Gazastrook en in totaal ruim 50 miljoen euro aan de Palestijnse gebieden. Het geld zal onder meer worden besteed aan voedsel, water, veiligheid en mensenrechten.
De golfstaten Koeweit en Verenigde Arabische Emiraten beloofden beide bijna 160 miljoen euro bij te dragen, Duitsland trekt 50 miljoen uit. Vooraf was het doel van de conferentie om 3,2 miljard euro in te zamelen voor de herstelwerkzaamheden.
De conferentie ging niet alleen over geld. „De uitkomst van deze conferentie moet niet alleen geldsteun zijn, maar ook een nieuwe inzet van iedereen om te werken aan vrede”, zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry. Tijdens de opening van de top spoorde de Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi Israël aan nieuwe vredesonderhandelingen te overwegen. Volgens de president is het tijd om het conflict te beëindigen. De Palestijnse president Mahmoud Abbas sprak zich opnieuw uit voor een Palestijnse staat.
In reactie op de aanhoudende raketbeschietingen door Palestijnse militanten vanuit de Gazastrook voerde Israël in juli en augustus bombardementen uit. Later volgde een grondoffensief van Israël. Sinds eind augustus is een staakt-het-vuren van kracht.
In de 50 dagen dat het conflict duurde, wierpen Israëlische toestellen naar schatting 20.000 bommen op 5000 doelen. Daardoor werden hele woonwijken vernield. Volgens een schatting van de VN werden 17.000 woningen vernield of zwaar beschadigd.