Binnenland

Veenendaal herdenkt komst Belgische vluchtelingen in 1914

VEENENDAAL. Ruim 1200 Belgische vluchtelingen vonden een eeuw geleden onderdak in Veenendaal. Met een plaquette die vrijdagavond werd onthuld, wil de Utrechtse gemeente de her­innering aan hen levend houden.

Jan Kas
11 October 2014 08:40Gewijzigd op 15 November 2020 13:31
De Belgische ambassadeur Hoornaert (r) en commissaris van de Koningin Van Beek van Utrecht (m) hebben vrijdagavond op de Markt in Veenendaal een plaquette onthuld ter herinnering aan de Eerste Wereldoorlog, toen in Veenendaal 1200 Belgische vluchtelingen
De Belgische ambassadeur Hoornaert (r) en commissaris van de Koningin Van Beek van Utrecht (m) hebben vrijdagavond op de Markt in Veenendaal een plaquette onthuld ter herinnering aan de Eerste Wereldoorlog, toen in Veenendaal 1200 Belgische vluchtelingen

Het gedenkteken is aangebracht aan het pand Markt 10, nu diaconaal centrum van de hervormde gemeente, en in 1914 nood­hospitaal van het Rode Kruis.

In de eerste maanden van de Eerste Wereldoorlog vluchtten 
1 miljoen Belgen naar Nederland. De 1220 vluchtelingen die op zaterdagavond 10 oktober 1914 per trein in Veenendaal arriveerden, kwamen uit Antwerpen en omgeving.

Een herdenkingsbijeenkomst vrijdagavond in de Oude Kerk in Veenendaal werd ook bijgewoond door nazaten van de Belgische baby’s die destijds in Veenendaal geboren zijn. Twee families ontvingen een geboorteakte uit handen van burgemeester Kolff. Leerlingen van de reformatorische Johannes Calvijnschool uit Veenendaal hadden voor de bijeenkomst het Belgische volkslied ingestudeerd.

De Belgische ambassadeur Hoornaert en de Utrechtse commissaris van de Koning, Van Beek, onthulden de plaquette. Hoornaert legde een krans samen met Louis van den Bergh, wiens vader in Markt 10 werd geboren. Burgemeester Kolff en voorzitter Aalbers van het plaatselijk Comité Herdenking Eerste Wereld­oorlog legden namens de gemeente Veenen­daal een tweede krans.

Ambassadeur Hoornaert dankte Veenendaal voor de opvang in 1914. „De kleine man is vaak het slachtoffer van de oorlogen die volken elkaar aandoen, of hij nu soldaat is of vluchteling. Onze misère werd uw misère. U had er niet om gevraagd, u werd erbij betrokken. Ook de vluchtelingen van 1914 hadden er niet om gevraagd, maar zij werden geholpen waar zij terechtkwamen.”

Burgemeester Kolff memoreerde de 42 Belgische vluchtelingen die in de Eerste Wereldoorlog in Ede en Veenendaal zijn over­leden en zonder naamsaanduiding begraven liggen op de rooms-katholieke begraafplaats aan de Nieuweweg-Noord in Veenendaal. „Zij mogen niet langer anoniem blijven”, aldus Kolff. Volgende week zaterdag wordt op de begraafplaats een gedenkbord met de 42 namen onthuld.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer