Economie

Transportbedrijven dupe van naheffingen

DEN HAAG (ANP). Transportbedrijven dreigen failliet te gaan door getouwtrek tussen aan de ene kant onderwijsinstellingen en de Onderwijsinspectie en aan de andere kant de Belastingdienst. Dat stelt Transport en Logistiek Nederland (TLN). De ondernemersorganisatie roept de Tweede Kamer op in actie te komen.

11 October 2014 11:34Gewijzigd op 15 November 2020 13:31

Het gaat om ondernemingen die gebruik hebben gemaakt van fiscale voordelen voor bijscholing van personeel. Zij worden met terugwerkende kracht geconfronteerd met naheffingen van de Belastingdienst. In sommige gevallen gaat het om honderdduizenden euro’s. TLN schat dat financiële gevolgen voor de hele sector kunnen oplopen tot in de tientallen miljoenen euro’s.

Veel transportondernemers werden de afgelopen jaren benaderd door mbo-instellingen om hun personeel bij te scholen. Het aanbod voldeed aan de eisen van het ministerie van Onderwijs. Daarmee hadden de ondernemers recht op de zogenoemde afdrachtvermindering onderwijs (WVA).

Achteraf blijkt echter dat een aantal mbo-instellingen zich niet aan de wet- en regelgeving heeft gehouden. Met als gevolg dat veel transportondernemers die te goeder trouw met de onderwijsinstellingen in zee waren gegaan, worden geconfronteerd met terugvordering van WVA en boetes, aldus TLN.

De organisatie zegt de afgelopen namens haar leden meerdere malen met vertegenwoordigers uit het onderwijsveld en de Belastingdienst te hebben gesproken over het probleem. Zonder resultaat. „Iedereen kijkt naar elkaar voor een oplossing, maar de ondernemer krijgt de gevolgen voor de kiezen: enorme naheffingen. Naheffingen die door veel bedrijven niet opgebracht kunnen worden met wellicht faillissement als gevolg.” De Tweede Kamer moet daarom in actie komen, aldus TLN.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer