Vraagtekens bij tweede crematorium Apeldoorn
APELDOORN. De onderbouwing van de noodzaak van een tweede crematorium in Apeldoorn roept veel vragen op. CDA en SGP zetten vraagtekens bij de juistheid van de cijfers. Het college komt binnenkort met nieuwe informatie.
Apeldoorn krijgt mogelijk een tweede crematorium, naast de bestaande faciliteit op begraafplaats Heidehof in Ugchelen. Uitvaartorganisatie Yarden en Crematorium Apeldoorn werken beide, afzonderlijk van elkaar, al twee jaar aan plannen voor een nieuw crematorium.
De Apeldoornse politiek liet zich gisteravond op een informatiebijeenkomst bijpraten over de plannen. Apeldoorn heeft een lijst met tien mogelijke locaties opgesteld, waarvan er drie kansrijk zouden zijn.
Yarden kiest voor een kleinschalig crematorium in de wijk Zuidbroek tegen de A50, in verband met de goede bereikbaarheid. Crematorium Apeldoorn wil een crematorium van 1500 vierkante meter realiseren op begraafplaats Wenum, gezien de bestaande faciliteiten op die locatie. Op beide plekken is een protestgroep ”Crematorium Nee” actief. Buurtbewoners zijn fel tegen.
Het aantal crematies stijgt en het aantal begrafenissen daalt. De daling in Apeldoorn is echter minder sterk dan de landelijke trend. Yarden voorziet 1200 crematies per jaar van mensen uit Apeldoorn, Voorst, Epe en Nunspeet. CDA en SGP stelden kritische vragen over de onderbouwing van de cijfers.
CDA-raadslid Wegman wees op informatie van uitvaartorganisatie Monuta (950 crematies per jaar), die op Heidehof tot 1800 verbrandingen zou kunnen verzorgen. Ruim voldoende om tot 2040 aan de vraag te kunnen voldoen. SGP’er Mulder legde de vinger bij tegenstrijdige cijfers van de gemeente. Wethouder Stukker (CDA) zegde daarop toe met uitgewerkte informatie te komen.
Verschillende partijen betwijfelen of de begraafplaats in Wenum en de wijk Zuidbroek de meest geschikte locaties zijn. Yarden verklaarde vast te houden aan Zuidbroek, voor Crematorium Apeldoorn is een andere plek ook bespreekbaar.
Erik van Esseveld van de actiegroep in Zuidbroek keerde zich tegen een crematorium. De actiegroep is bang voor verkeers-, parkeer- en geluidsoverlast. Verder vreest de actiegroep een waardedaling van woningen en een verslechtering van de verkoopbaarheid van nieuwe huizen.
Ook de buurtschap Wenum-Wiesel is fel tegen. Een crematorium zou de helft van de in 2006 uitgebreide begraafplaats opslokken. De uitgifte van graven zou zich daarmee beperken tot de komende tien jaar. Wenum-Wiesel voorziet verder problemen op de smalle toegangswegen en een aantasting van het enkenlandschap.
De raad buigt zich de komende maanden over de plannen. Nog niet bekend is wanneer de plannen worden geagendeerd.