AEX zakt onder 400 punten
AMSTERDAM (ANP). De AEX-index van de Amsterdamse effectenbeurs is vrijdagochtend onder de 400 punten geopend. Ook de andere Europese aandelenmarkten begonnen met verliezen in navolging van de negatieve stemming in Azië en op Wall Street. De bezorgdheid over de wereldwijde economische groei bleef de markt in de greep houden.
De AEX-index stond in de vroege handel 0,8 procent lager op 399,29 punten. De laatste keer dat de hoofdindex van Beursplein 5 onder de 400 punten noteerde was op 18 augustus. De MidKap zakte 1,4 procent tot 557,73 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs leverden tot 0,7 procent in.
Beleggers verwerkten de waarschuwing van president Mario Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB) dat de economische groei in de eurozone aan vaart verliest en dat overheden het voortouw moeten nemen met noodzakelijke hervormingen. „Ik ben er niet zeker van dat er goede tijden aankomen als we nu niet hervormen”, zei Draghi donderdag tijdens een toespraak in Washington.
Grootste daler in de AEX was SBM Offshore met een verlies van 2,2 procent. De dienstverlener aan de olie- en gasindustrie lijdt onder de sterke daling van de olieprijs.
DSM behoorde tot de schaarse stijgers onder de hoofdfondsen met een winst van 0,3 procent. Het aandeel profiteerde van berichten dat het speciaalchemiebedrijf gesprekken heeft gevoerd met Third Point over de strategie. Third Point is het hedgefonds van de Amerikaanse activistische investeerder Daniel Loeb.
Aan het overnamefront kondigde Crown van Gelder aan dat investeringsmaatschappij Andlinger een bod wil uitbrengen op de papierproducent. Het bod, waarmee het bedrijf wordt gewaardeerd op 23,9 miljoen euro, wordt aanbevolen door het bestuur van de onderneming. Het aandeel won 23 procent.
De euro was 1,2684 dollar waard, tegen 1,2671 dollar bij het slot van de beurzen in Europa op donderdag. De verslechterde economische vooruitzichten drukten de olieprijs. Op de termijnmarkt in New York werd een vat Amerikaanse olie 1,7 procent goedkoper op 84,30 dollar. Brentolie kostte 1,4 procent minder op 88,81 dollar per vat.