Duitsland telt steeds meer buitenlandse zendelingen
Het aantal buitenlandse zendelingen in Duitsland neemt steeds verder toe. Dit constateert de Werkgroep voor evangelicale Missiologie (AfeM) uit Korntal, bij Stuttgart. Bij de werkgroep zijn zo’n 220 zendingswetenschappers aangesloten.
Inmiddels kwamen al honderden voorgangers en evangelisten uit de derde wereld naar Duitsland, „met als doel de bevolking terug te leiden naar de Bijbel”, aldus de AfeM vorige week op haar jaarlijkse bijeenkomst. De meesten zijn afkomstig uit Korea, Brazilië en Nigeria.
Volgens AfeM-voorzitter prof. Klaus W. Müller is het alleszins waarschijnlijk dat er binnen tien tot twintig jaar tal van nieuwe kerkverbanden in Duitsland zullen ontstaan. „Dat biedt de gelegenheid om in zendingsland Duitsland weer meer mensen voor het rijk van God te winnen.” In Müllers ogen zijn de traditionele kerken nauwelijks nog in staat mensen met hun boodschap aan te spreken.
Een kritische noot kwam op de conferentie van prof. Johannes Reimer uit Bergneustadt. Naar zijn mening dient „de frisse wind van overzee wel aan de Bijbel te worden getoetst.” In veel buitenlandse kerken, zei hij, is het christendom verbonden met inheemse riten, wat kan leiden tot de vermenging van religies. „Vooral in Afrika wordt Jezus Christus nogal eens als een stamleider vereerd, van Wie men wonderen, genezingen en welvaart verwacht. En met name kerkstichters lopen het gevaar hun geestelijke inzichten op dezelfde hoogte te stellen als de Bijbel.”
Baptistenvoorganger Samuel Johnson uit Hamburg, die zijn wortels heeft in Kameroen, waarschuwde voor te grote verwachtingen van Afrikaanse of Latijns-Amerikaanse christenen. „Ze komen hier niet met de gedachte om als alleskunners de kerken te laten zien wat ze doen moet. Eerder zijn zij partners bij de verbreiding van het christendom.”